El Centre Municipal de la Dona, CMIO, disposa en este mandat, per primera vegada des de la seua creació, de pressupost propi per a dur a terme les polítiques d’igualtat que, ha assegurat l’alcalde, són “prioritàries per al Govern Municipal”. Joan Ribó ha visitat este matí el centre, acompanyat per la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano.

“Este centre constituïx un exponent de la política municipal del Govern de la Nau, al qual li importa molt la igualtat de gènere i de l’apoderament de la dona en tots els seus vessants”, ha subratllat l’alcalde en acabar la visita. De fet, ha sigut en este mandat quan el CMIO disposa de pressupost propi, quasi un milió d’euros, per primera vegada des de la seua creació fa quasi 15 anys.

“Tenim ja diversos locals, que hem dotat pressupostàriament, i amb els que podem fer moltes coses”, ha explicat Ribó, el qual ha recordat que les polítiques d’igualtat i de prevenció de la violència de gènere “no sols suposen una tasca policial, sinó que comencen abans, en els processos educatius i d’apoderament de les dones”. Així, ha comparat el local que existia en mandats anteriors per a estos propòsits, “totalment inadequat i insuficient”, amb els “locals dignes” que hi ha ara. “No ens resignem a haver de lamentar les morts per violència de gènere, volem eradicar el masclisme i la desigualtat d’arrel”.

Precisament, l’alcalde ha anunciat que incidirà de manera especial en estes polítiques durant el Debat sobre l’Estat de la Ciutat, que se celebrarà la setmana que ve, i que suposa també una novetat en este mandat després de més de dos dècades sense ser convocat. “És molt important treballar en polítiques d’igualtat –ha reiterat Joan Ribó- i per això hui he volgut visitar este centre i conéixer la situació de primera mà”.

Per la seua banda, la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, ha destacat també la creació d’un servici municipal específic d’Igualtat, i l’“aposta del Govern de la Nau per les polítiques igualtat i socials”. Una aposta que es concreta en la creació en si de la pròpia Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, del servici municipal, les accions de prevenció de la violència de gènere, les campanyes sensibilització i canvi cultural, o les de detecció de la desigualtat de gènere. “I un dels recursos més potents que tenim –ha afirmat Lozano- és este Centre Municipal de la Dóna, el CMIO, que ara sí, en este mandat, té pressupost propi, i està exercint activitats, més de 20 cada any, en dos edicions”.

La regidora ha destacat la bona resposta i la gran demanda davant de les propostes del centre, “que anirem incrementant –ha afirmat- perquè la necessitat està ací, i per a això impulsem i acompanyem el procés d’apoderament personal de les dones, el seu desenvolupament laboral, assessorament jurídic -que abans no es feia, però que ara compta amb una professional específica dedicada a això- o les polítiques d’igualtat a peu de carrer”.

En este context, tant l’alcalde Ribó com la regidora Lozano han destacat la recent posada en servici de la Unitat d’Igualtat del Marítim, en el carrer de la Reina, “que porta estes accions a la vida diària, en contacte amb totes les entitats del Districte, i desenvolupament activitats pròpies que arriben a les dones que més ho necessiten en la ciutat”.

La Universitat Popular començarà el curs 2017-2018 el pròxim 2 d’octubre, “la data prevista des d’un principi”, tal com ha assegurat hui la regidora delegada d’este projecte educatiu, Isabel Lozano, durant la visita al Centre Municipal d’Informació i Orientació a la Dona (CMIO).

La regidora, també responsable de les polítiques de Igualtat, ha manifestat que les cues que s’han generat amb motiu de les matriculacions “són les pròpies d’un procés presencial”, i ha aclarit que, precisament per això, “l’objectiu de la Universitat Popular és consolidar el procés de matriculació “on line” que ha encetat enguany “perquè es tracta d’un sistema molt més racional i modern i, per això, ja ho apliquen motles institucions acadèmiques”.

Per altra banda, la regidora ha reiterat, davant les preguntes dels periodistes, que les classes començaran el 2 d’ocutbre, i ha demanat “que no se generen alarmes innecesàries”. “No hem de veure foc on no hi ha incendis”, ha conclòs, en referència a les crítiques del Partit Popular.