L’Ajuntament de València treballa en una regulació del negoci dels apartaments turístics, i exigeix al govern central l’impuls d’una reforma de la Llei d’Hisendes Locals que, entre altres, facilite als municipis controlar els immobles en mans d’empreses que es dediquen a este negoci. Així, l’alcalde Joan Ribó estudia com gravar fiscalment les grans empreses que els exploten i, amb el seu negoci, “generen l’increment dels preus dels lloguers en determinats barris, i alguns problemes de conviència amb els veïns i veïnes”.

Estes han sigut les declaracions de l’alcalde a preguntes dels periodistes, en el marc de la celebració del Dia del Comerç Just. Joan Ribó ha demanat al govern central que impulse un major marge d’autonomia per a les Administracions Locals per a elevar l’Impost de Béns Immobles (IBI) dels apartaments que les grans empreses exploten com a allotjaments turístics.

“No es tracta de prohibir taxativament, però sí que volem adaptar esta activitat a una normativa i posar algunes limitacions”, ha aclarit l’alcalde, qui ha lamentat que alguns grups d’inversió “estan generant una bombolla en el mercat dels lloguers, amb el conseqüent perjudici per als valencians i valencianes que han de fugir dels seus barris (com per exemple al Carme o Russafa) per l’increment dels preus dels arrendaments”.

“Les empreses que viuen d’este negoci han de cotitzar fiscalment com ho fa qualsevol activitat econòmica”, ha conclòs l’alcalde, qui també s’ha fet ressò de la despesa de l’Ajuntament, que ha d’invertir més per a garantir la neteja de les zones on proliferen els apartaments turístics, així com del treball desenvolupat per a conciliar el dret de descans del veïnat amb esta activitat econòmica.

L’alcalde ha volgut diferenciar entre els particulars que, de manera esporàdica, poden llogar el seu habitatge per a estades curtes, i els fons inversors o grans empreses que tenen com a finalitat “purament lucrativa” la reconversió de vivendes en apartaments turístics. A més, ha dit Ribó, “suposa un greuge comparatiu respecte de la resta d’empreses que contribueixen com a negocis”.