La regidoria de Servicis Socials de l’Ajuntament de València, dirigida per Consol Castillo, ha intervingut en un total de 466 casos de menors en règim de Mesures Judicials de Medi Obert. Les Mesures de Medi Obert són aquelles que no impliquen l’internament del menor en un centre, si bé este té l’obligació de complir el contingut de la mesura específica que se li ha imposat a nivell judicial.

Un dels diferents i variats tallers i activitats que duen a terme des de la regidoria de Servicis Socials amb els joves per tal fomentar la seua reinserció social és el programa europeu conegut com la Garantia Juvenil. Es tracta d’una iniciativa europea que pretén facilitar l’accés dels joves al mercat de treball. La  Garantia Juvenil facilita als joves una oferta de treball, d’educació o de formació després d’haver finalitzat els seus estudis o quedar aturats.

Així, un total de 65 joves procedents de les Mesures Judicials de Medi Obert han sigut destinats a cicles formatius i a formació professional en entitats com la Cambra de Comerç, Creu Roja, Fundació Secretariat Gitano o el Centre EINA, amb fons provinents de la Unió Europea.

La regidora Castillo ha destacat “la importància d’este pla que permet als joves obtindre certificats de professionalitat i que desenvolupen habilitats i competències socials a l’hora de relacionar-se”. I és que el pla,  a banda de la garantia Juvenil,  també contempla tallers de competències socials, grups de teràpia de gestió emocional i tallers educatius. “En definitiva, una àmplia oferta adaptada a les necessitats de cadascun dels joves i dels menors de la ciutat que amb este pla de suport veuen multiplicades les seues oportunitats de reinserció social”, ha dit Castillo.

Els 466 menors i joves que estan actualment en este pla municipal han sigut derivats prèviament per la justícia per haver comés delictes contra les persones, la propietat, l’autoritat o per casos de violència intrafamiliar o masclista. Els delictes contra la propietat són els més comuns en estos casos, ja que superen el 50 per cent del total dels delictes comesos. Li segueix els delictes contra les persones (20,48%) i els delictes de violència familiar i masclista (18.7%).

Castillo ha destacat la “importància de la reinserció, que lluny de ser cap mesura de gràcia o extraordinària té com a objectiu la progressió de la persona i la seua recuperació per a la societat. Cada reinserció efectiva constitueix un èxit per a la ciutat”.