El Palau de la Música de València complix els seus primers 30 anys i, amb este motiu, des de divendres passat s’està duent a terme un ampli programa d’activitats que inclou tres concerts de l’Orquestra de València davall el títol genèric “30 anys del Palau en la  ciutat”, així com una actuació especial en què es distingirà la Banda Municipal i qui era alcalde en aquell moment, Ricard Pérez Casado.

Glòria Tello ha destacat la importància d’este aniversari, que ha comptat amb “un preludi de gran qualitat, amb visites de grans orquestres i solistes, com Barenboim, Cecilia Bartoli o Juan Diego Flórez, així com el programa específic de l’Orquestra de València, que ha sigut, des del principi de la temporada, la gran protagonista del 30 aniversari, amb una campanya d’imatge per tota la ciutat, i el flashmob “Palau de la Música i Orquestra de València. 30 anys en la teua ciutat”.

Durant tot el dia de hui, el Palau oferix una jornada de portes obertes en la qual es pot disfrutar de diferents actuacions, conéixer totes les instal·lacions, accedir a despatxos i contemplar un audiovisual amb els grans moments del Palau des que es va obrir”. Els actes de commemoració inclouen també un homenatge especial a la Banda Municipal, “a la qual hem volgut donar-li l’alta distinció –ha explicat Tello–, perquè el Palau mai li havia donat cap premi i era un moment perfecte per a fer-ho”. I, així mateix, hi haurà un reconeixement “per a l’alcalde de la ciutat en aquell moment, Ricard Pérez Casado, que va ser qui va impulsar la construcció del Palau”.

A més, divendres que ve, dia 28, l’Orquestra de València oferirà un concert amb peces com la Simfonia núm. 8 Dels Mil de Gustav Mahler, que no s’interpretava des de l’any 1990 per la seua complexitat d’execució: hi haurà més de 460 músics i cantants en la Sala Iturbi”.

Esta vesprada, el Palau acollirà el concert especial de la Banda Municipal de València davall la direcció de Fernando Bonete, que interpretarà Marcha burlesca, de Manuel Palau; i La vida breve, de Manuel de Falla, ambdós interpretades fa 30 anys en el concert inaugural del Palau; És chopá… fins a la Moma, de Salvador Giner; i Spartacus, d’Aram Khachaturian/José Ferriz. Així mateix, s’inclou en el programa l’estrena absoluta de la peça de Fernando Bonete Jardins del Túria (Als 30 anys del Palau)”.

En este concert es distingirà la Banda Municipal i Ricard Pérez Casado en una cerimònia protocol·lària abans de començar el concert, que serà conduïda per l’actor Juanjo Prats. La Banda Municipal rebrà una escultura creada per encàrrec i per a l’ocasió, del reconegut escultor ceramista valencià Enric Mestre, acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València i guanyador de diversos guardons nacionals i internacionals.

El divendres 28, l’Orquestra de València davall la direcció de Yaron Traub, interpretarà la Simfonia núm. 8 Dels Mil de Gustav Mahler. Estaran en l’escenari  el Cor de la Generalitat Valenciana, el Philharmonia Chorus, l’Escolania de la Mare de Déu dels Desemparats, l’Orfeó Valencià i un elenc solista format per les sopranos Ricarda Merbeth, Julia Novikova i Ofelia Sala, la ‘mezzosoprano’ Theresa Kronthaler, el tenor Nikolai Schukoff, el baríton José Antonio López, el baix Alfredo García i la ‘mezzosoprano’ María Luisa Corbacho. Este concert es repetirà l’endemà, dissabte.

També per al dia 28 s’ha organitzat una jornada tècnica d’àmbit nacional, en la qual s’abordarà el monogràfic “Mesures d’emergència i prevenció de riscos en edificis públics: una assignatura pendent”, amb tres ponències d’experts en la matèria.