Des d’ahir i fins el dilluns 24 d’abril, els treballadors i les treballadores municipals podran inscriure’s en el segon voluntariat pel valencià organitzat per l’Ajuntament de València, una iniciativa que va tindre un gran èxit de participació l’any passat i que enguany es repeteix amb el mateix objectiu: fomentar l’aprenentatge i la normalització del valencià per poder millorar el servici que s’ofereix a la ciutadania des del consistori.

“De les 258 persones que varen participar en la primera edició 161 eren aprenentes, amb la qual cosa podem estar molt satisfets perquè totes eixes persones han millorat la seua capacitació amb el benefici directe que això comporta per als veïns i veïnes de la ciutat a qui atenen en el dia a dia”, ha explicat el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo.

Les persones que hi participen comparteixen mitja hora de conversa per perfeccionar l’ús del valencià dos vegades a la setmana, entre el 5 de maig i el 14 de juliol, en horaris proposats de 9.30 a 10 hores o de 13 a 13.30 hores al centre de treball de les persones participants, com ara l’Ajuntament o Tabacalera.

Esta activitat l’organitzen el Servici de Formació, Avaluació i Carrera i el Gabinet de Normalització Lingüística (GNL), en col·laboració amb Escola Valenciana, amb la intenció de posar en contacte persones voluntàries (valencianoparlants amb el certificat de nivell mitjà o superior de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià), que vulguen conversar amb persones que volen començar a parlar valencià.

Entre totes les persones participants es repartiran uns quaderns didàctics i s’han editat mig centenar de cartells per difondre el voluntariat pels distints centres de treball de l’Ajuntament. En acabar el voluntariat de 2016, es van mantenir accions formatives informals amb les persones participants perquè tingueren “un contacte continuat amb el valencià”, ha explicat Campillo.

No obstant, la normalització del valencià al consistori s’estén més enllà de les dates de l’edició del voluntariat amb tot un seguit d’activitats i propostes que redunden en el foment de l’ús d’una de les dos llengües de la nostra ciutat.

Així, el personal municipal participant ha rebut per correu electrònic textos literaris curts en valencià, de poesia o de prosa, de Carles Salvador, Anna Rebeca Mezquita, Manuel Sanchis Guarner o Joan Valls i mensualment ha estat informat de les presentacions de novetats editorials en valencià a les biblioteques públiques de la ciutat, organitzades pel propi GNL i la Regidoria d’Acció Cultural.

A més, els treballadors i les treballadores de l’Ajuntament han rebut informació de la campanya de promoció del valencià ‘Joves i literatura’ iniciada per la Regidoria de Cultura, amb recitals de poesia i narracions de textos d’autors i autores en valencià -Vicent Andrés Estellés, Mª Dolores Pellicer, Carles Cano, Ovidi Montllor, Josep Vicent Marqués i Marisol González Felip- ; així com del recital de poesia ‘Miguel Hernández, un valencià d’Oriola’ amb motiu del 75 aniversari de la mort del poeta, entre altres actes organitzats.