“El ban de les Falles 2018 recollirà un conjunt de normes consensuades per les entitats veïnals, els representats dels hotelers i comerciants, les comissions falleres i els responsables públics per a conciliar interessos i que l’afluència de visitants siga una oportunitat per a tots”. Amb estes paraules, el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Pere Fuset, va anunciar ahir l’aposta de l’equip de govern “de preservar i millorar els aspectes de la festa gran de València”.
Fuset va reconèixer que les Falles 2017, declarades internacionalment com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, han sigut “un èxit”, així com “les més multitudinàries”, el que no ha impedit que es celebraren “satisfactòriament, sense cap incident”. El regidor Pere Fuset també va fer un balanç “altament positiu” d’estes festes. Per això, va felicitar la ciutadania i tots els servicis municipals, als que també va agrair el seu treball.
Pere Fuset va recordar que tant el gran número d’actes programats des de Junta Central Fallera o l’Ajuntament, com els realitzats per les comissions falleres, van transcórrer “de manera adequada”, amb una afluència massiva de visitants i mitjans de comunicació, estatals i internacionals, “fruit del calendari, l’oratge i, també, de l’impuls que per a la festa ha tingut la declaració de Patrimoni de la Humanitat”.
D’esta manera, el regidor es va referir a “la nova realitat de les Falles. La nostra intenció és que no només siga una festa del món sinó que siga la millor festa del món, que és el que sentim els que portem la festa dins des de sempre i ara volem que això ho pensen i ho senten també els que ens visiten des de tot arreu”. Segons Fuset, l’equip de govern municipal treballa amb este objectiu “per a millorar al màxim les falles, que aspiren a l’excel·lència”.
En esta línia, enguany ja es van introduir novetats, va recordar el regidor, com ara el Ban de Falles, que van complir “la immensa majoria de les comissions”, va ser més concret i va contemplar més escenaris. Així, Fuset va establir la reducció de dies de carpes al carrer i la ubicació dels mercadets a un costat del carrer per a millorar la mobilitat del visitant. El regidor també va garantir la salubritat de la venda d’aliments amb les “food trucks”.
El regidor va evocar altres elements particulars que es van viure estes Falles, com la plantà al tomb de la falla municipal, que es va realitzar “en temps i forma i sense incidents” i que, “al nostre entendre, trasllada molt encertadament l’esperit del que són les Falles: esforç i treball col·lectiu del poble i que, a més, va ser un espectacle únic especialment perquè es tractava de la falla municipal més alta de la història”.
Un altra de les novetats d’enguany va estar la passarel·la per a facilitar la circulació durant l’ofrena d’un costat a l’altre del recorregut, “projecte pilot que ha funcionat molt bé i que l’any que bé podem ampliar. Amb esta infraestructura efímera el temps d’espera màxim de les cues ha sigut de 10 minuts i s’han evitat les habituals situacions de tensió entre els vianants i la policia local”, va declarar Fuset.
Per altra banda, el regidor va destacar “l’alta qualitat dels espectacles pirotècnics”, tant pel que respecta a “mascletades com pel que respecta a Castells”, que va estar deguda, “en part, al treball realitzat per l’Ajuntament per a dignificar la industria i els professionals de la pirotècnia valenciana, amb augments substancials dels preus pagats pels espectacles”.
Fuset va descriure les Falles “com a motor social, cultural i econòmic” i, per això, va demanar més implicació dels agents no estrictament fallers que enguany ja van participar a l’hora d’elaborar el Decàleg de convivència o a les reunions entre fallers i associacions de veïns al barri de Russafa, que a l’any que ve també es celebrarà a altres barris.
El regidor de Cultura Festiva també va agrair la col·laboració d’altres entitats com la Universitat de València, amb el seu projecte de fer ninots amb la palla de l’arròs, i d’aquelles que s’involucraren en el Pla Estratègic de les Falles. “L’objectiu de l’equip de govern és que València siga coneguda com la ciutat de les Falles, una festa que visquem amb el cor, però hem de gestionar amb el cap”, va concloure Fuset.