Joan Ribó, ha participat en l’acte de clausura del 50 Aniversari de la constitució de l’IATA (Institut de Agroquímica i Tecnologia dels Aliments) depenent del CSIC (Centre Superior d’Investigacions Científiques), que “ha sigut una referència de l’activitat científica i investigadora duta a terme en la ciutat”, segons les seues paraules. Ribó ha reiterat a l’IATA la seua petició de suport per a maximitzar els èxits de València com a Capital Mundial de l’Alimentació.
Un dels mèrits de l’IATA, ha explicat Joan Ribó, és liderar la creació de “tecnologia i coneixement que es puga transferir a la societat per a ser emprats en l’activitat econòmica vinculada al sector agroalimentari, que és un dels sectors més importants i de major potencial exportador en el nostre territori i que en l’Ajuntament valorem i tenim molt en compte”.
Cal recordar que els productes agrícoles valencians han tingut gran protagonisme en la recerca aplicada i desenvolupada per l’IATA gràcies a la seua ubicació en la nostra ciutat. Este institut, fundat el 1966, està lligat al científic Eduardo Primo Yúfera, reconegut amb el premi Jaume I i amb la Distinció al Mèrit Cultural de la Generalitat.
L’alcalde de València ha ressaltat “la importància i el protagonisme que la ciutat ha tingut durant l’últim mig segle en el camp del agroquímica i la tecnologia dels aliments, com a conseqüència de ser seu un centre de recerca de referència nacional i internacional, i també celebrar els èxits que han permés la transferència de resultats a un sector industrial agroalimentari molt potent i dinàmic”. Així mateix, han aconseguit “desenvolupar una recerca d’excel·lència perquè ens alimentem millor, amb productes de major qualitat i produïts de forma sostenible, és un repte que a València es redobla en un any en què hem sigut elegits per la FAO per a ser la Capital Mundial de l’Alimentació”.
Ribó ha reivindicat que el nomenament com a Capital Mundial de l’Alimentació ha de revertir en la ciutat com una “font d’oportunitats, de protagonisme internacional, desafiaments i metes com el treball rigorós sobre el dret de tot ésser humà a una alimentació sana”.
Joan Ribó ha requerit, especialment, la col·laboració de l’IATA “com a aliats i col·laboradors experts, per a saldar amb el major èxit la capitalitat que ens oferix la possibilitat de cercar solucions per a un problema global des de l’àmbit local”. L’alclade s’ha oferit a “treballar conjuntament per a aconseguir una millor alimentació que arribe a tots, per a impulsar hàbits saludables i per a aconseguir la sobirania alimentària en termes de seguretat i sostenibilitat”. Ha afegit que “som ambiciosos i aportarem nous criteris, enfocaments i propostes per a portar avant un canvi en les tendències de producció i comercialització d’aliments”.
Un aspecte que ha destacat l’alcalde ha sigut que per a aconseguir estes metes “l’aspecte científic, la labor investigadora i el coneixement expert és absolutament imprescindible, en un món on moltes i molts no tenen aliments i uns altres s’alimenten de forma inadequada”.
Joan Ribó, ha reconegut l’esforç realitzat per l’IATA, que “ha sabut adaptar-se a les necessitats dels temps, evolucionar per a atendre des del camp del agroquímica i la tecnologia dels aliments les necessitats de la societat i de la indústria agroalimentària”. Així mateix, ha recordat que este Institut ha sigut sensible al “constant canvi d’hàbits de consum en la nostra societat, per a cercar sempre un millor impacte nutritiu i alhora una millor acceptació per part de la persona consumidora”.
Ribó ha acabat felicitant l’IATA pel seu 50 aniversari i ha agraït el servici que durant este temps han prestat a tota la societat i, per descomptat, al sector agroalimentari.