El Govern Local tanca de nou l’any amb un exercici pressuposteri en positiu

Per segon any consecutiu, el Govern Local ha tancat l’exercici pressupostari en positiu, amb un romanent de tresoreria de 42 milions d’euros, el doble del que ja es va aconseguir l’any passat. Tot i la millora dels comptes municipals, l’alcalde de València ha denunciat les restriccions que imposa el Govern de l’Estat a l’hora d’emprar estos recursos econòmics en les necessitats reals de la ciutat, donat que es poden dedicar “només a pagar deute o al que s’anomena ‘inversions sostenibles”.

Respecte al concepte d’inversions sostenibles, que es refereix a totes les inversions que no impliquen incrementar la plantilla de personal, Ribó ha explicat que davant d’una situació d’atur com l’actual, “és inaudit que el govern de Rajoy no ens deixe invertir més en polítiques per a la creació d’ocupació” i ha afegit que es tracta “d’una situació totalment fora de la realitat perquè nosaltres estem complint escrupolosament totes les condicions per les quals se’ns va posar dins del Pla d’Ajust” l’any 2012.

L’alcalde viatjarà hui a Madrid on es reunirà amb altres representants municipals per a incidir en la demanda conjunta d’eixir d’aquest Pla, que afecta la gestió directa dels recursos municipals. Esta exigència és una de què s’arrepleguen en la ‘Declaració de València’, que va ser firmada setmanes arrere per més de 70 municipis de tot l’Estat, durant les Jornades Municipalistes celebrades en la nostra ciutat, i que ha sigut traslladada al Govern, “però no hi ha hagut resposta”, ha lamentat l’alcalde Ribó.

Per aquest motiu, hui es continuarà amb l’acció conjunta de demanda dels ajuntaments “per tal que el Govern del PP allibere les restriccions als grans ajuntaments perquè no tenen cap sentit: una vegada coneguts els resultats dels exercicis pressupostaris de l’any 2016, es dóna la paradoxa que mentre l’Estat té uns resultats de dèficit anual amb uns percentatges que li rebutja la Unió Europea, pràcticament tots els grans ajuntaments tenim superàvit”, ha subratllat Ribó.

Així, al 2015 ja es va aconseguir una millora del romanent de tresoreria -indicador per a conéixer la solvència o capacitat econòmica d’una administració per a afrontar els seus deutes- en positiu amb 20.820.239,57 d’euros, una xifra que es duplica este any al situar-se en 41.588.109,83 euros i que es dedicarà a “inversions directes en la ciutat que atenguen les necessitats dels barris i incidisquen en la millora de la qualitat de vida dels valencians i les valencianes”, segons Ribó.

A més, l’alcalde de València ha destacat el resultat de l’exercici de 2016, que consolida la tendència iniciada amb el mandat del Govern de la Nau, concretament, “una gestió dels recursos públics que ha aconseguit redreçar la situació que havíem viscut fins ara” després de diversos anys de saldos negatius, com el de l’any 2014, que va “bloquejar partides que havien sigut prèviament pressupostades”.

Així, els fons líquids de l’Ajuntament han crescut fins als 94,5 milions d’euros (en 2015 la xifra va arribar als 40 milions, i únicament a 6 milions en 2014), mentre que els drets pendents de cobrament han disminuït (275.789.425,86 al tancament del 2016; en 2015 van ser 307 milions d’euros enfront dels prop de 339 milions del 2014).

Per la seua banda, els resultats respecte a les obligacions pendents de pagament per part del Consistori també han disminuït, i s’han situat en 154,3 milions d’euros (en 2015 van ser 157 milions d’euros, que també contrasten amb els prop de 217 milions del 2014).

Arxivat en: 2017, Ajuntament, Economia i Ocupació, Finançament, interessos valencians, Joan Ribó, Pressupostos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *