L’amenaça de reobertura  planeja sobre el Centre d’Internament  d’Estrangers (CIE) de Zapadores (Valencia) des del passat mes de novembre, un mes després del desallotjament i tancament temporal de les instal·lacions per una nova plaga de xinxes.

Davant aquesta situació d’incertesa, el diputat de Compromís Enric Bataller ha preguntat al Govern si té pensat reobrir el CIE i, en eixe cas, quina serà la data exacta de reobertura.

Els diputats de la formació, tant en el Congrés com en les Corts valencianes, han expressat el seu rebuig frontal a la reobertura. Una postura que també comparteix la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València, Isabel Lozano: “El CIE de Zapadores és un forat negre dels drets humans en la nostra ciutat que ens avergonyeix profundament”.

La diputada de Compromís en el Parlament autonòmic, Isaura Navarro, ha afirmat que la  intenció del Govern central de reobrir el centre d’internament “va contra la voluntat del poble valencià”, mentre que Bataller ha exigit el tancament definitiu d’aquestes “presons encobertes” en les quals es vulneren sistemàticament els drets i llibertats fonamentals.

Compromís, a més, ha sol·licitat documentació sobre els “vols de la vergonya”. La formació, que ha qüestionat com garanteix el Govern que les persones són repatriades als seus països d’origen,  ha demanat també el nombre de persones expulsades així com el pressupost dedicat a aquests trasllats.