Blasco Ibáñez. Su vida y su tiempo és el llibre editat per l’Ajuntament de València en col·laboració amb la Fundació C.E. Vicente Blasco Ibáñez, que va acabar d’escriure en 1977 Llibertat Blasco-Ibáñez Blasco, filla de l’il·lustre valencià. La biografia arreplega records personals guardats per ella qui assegurava que “els lectors se sorprendran de les coses que puc contar sobre ell”. La seua néta, Gloria Llorca va conservar el document i ha compartit hui amb els representants de la societat valenciana este acte, així com la presentació del programa cultural del 150 aniversari.

Joan Ribó; la regidora de Cultura, Glòria Tello; el president de la Fundació Centre d’estudis Blasco Ibáñez, Ignacio Soler Serrano i el coordinador del llibre Emilio José Sales han inaugurat l’Any Cultural amb la presentació del llibre redactat per la filla de l’escriptor.

Ribó ha insistit en el reconeixement internacional de Blasco Ibáñez “un valencià universal, no sols perquè captava el sentir de la nostra terra,  les nostres gents i els nostres paisatges, sinó també perquè va saber donar testimoni de l’època que li va tocar viure, com la Primera Guerra Mundial, com va retratar en la seua obra Los cuatro jinetes del Apocalispis”.

“Si gran és la dimensió de Blasco Ibáñez com a novel·lista, polític, periodista, editor, viatger i cineasta, en estes pàgines podem acostar-nos a la seua empremta humana exuberant i dinàmica, però també aguaitada per moments d’amargor i desfici”, ha explicat Joan Ribó.

Per la seua banda, la regidora de Cultura, Glòria Tello, ha explicat que “Blasco Ibáñez va lluitar en la seua vida, en la seua obra, en el seu activisme, per construir una societat moderna que s’adequara als ideals republicans de llibertat, justícia i laïcisme”.

Amb este complet llibre s’inauguren les activitats d’un programa cultural que reivindica la figura d’este polifacètic valencià: activista polític, fundador del diari El Pueblo i prolífic escriptor, entre moltes altres coses.

Esta obra ha estat inèdita des que Libertad Blasco-Ibáñez la va finalitzar a Mèxic en 1977 i va ser conservada per Glòria Llorca junt amb altres documents i objectes personals de Vicente Blasco Ibáñez, que s’exposen ara en la casa museu que l’Ajuntament de València va obrir en el seu xalet de la Malva-rosa. El llibre es compon de 360 pàgines dividides en tres parts més annexos. Inclou fotos i estarà disponible en la llibreria de l’Ajuntament.