L’Ajuntament de València dedicarà el 2017 un total de 64.221.962 euros a millorar la neteja de València i els servicis de recollida de residus urbans, la qual cosa suposa un increment de 5’56 milions d’euros respecte a 2016 –en què ja es va augmentar esta partida en 2’5 milions– i un increment pressupostari percentual del 9’5%. Joan Ribó i   Pilar Soriano, han detallat i valorat l’amplitud d’este pla de neteja que serà aprovat el divendres per la Junta de Govern Local.

“Quan arribàrem al govern València era la capital d’Espanya amb uns nivells més baixos de neteja, tant quant a euros per càpita: 34 davant d’una mitjana de 50 euros en el conjunt de l’Estat el 2014, com quant a satisfacció ciutadana, que era de 39 punts davant dels 54 de mitjana a Espanya”, ha afirmat Joan Ribó, qui ha assenyalat que “partíem d’una situació molt negativa que es plasmava en les queixes i en una neteja realment deficient”

Ribó ha recordat que en els pressupostos de 2016 ja es va escometre un creixement molt significatiu del 4’4 % a l’augmentar la partida per a neteja en 2’5 milions d’euros, “però continuàvem sent conscients que continuàvem per davall dels recursos i mitjans necessaris. Per açò, quan ens plantegem els pressupostos per a 2017, en el mes de setembre, ja vam arreplegar com un dels grans objectius fer créixer les partides de neteja i recollida de residus d’una forma important”

L’alcalde ha assenyalat que eixe objectiu s’ha traduït en un creixement del 14’5% del pressupost per a neteja, que passa de 31.677.000 euros el 2016 a 36.273.208 euros el 20171, i un creixement en la recollida de residus de 26.980.000 euros el 2016 a 27.984.754 euros el 2017, la qual cosa suposa un augment percentual del 3’6%. La suma de l’augment en les dos grans partides de neteja urbana ascendix de 58.657.000 euros a 64.221.962 euros, amb un total creixement de les dos partides més importants de neteja de 5’56 milions d’euros respecte al pressupost anterior, que percentualment suposa el 9’5%. “És un augment molt important i molt per damunt del creixement del Pressupost i indica l’esforç que volem fer este pròxim any”

S’ha referit, Joan Ribó, a la reunió mantinguda, acabat d’aprovar-se el pressupost, amb les empreses que presten els servicis de neteja, “en primer lloc per a comunicar-los la millora econòmica, per a demanar-los un increment de la productivitat de les seues empreses i per a dir-los amb molta claredat que des dels servicis corresponents anàvem a fer un control de la seua gestió i del seu funcionament”

Ribó ha ressaltat aspectes de la neteja que s’incrementaran, com el de recollida selectiva de material orgànic. “Per desgràcia València estava en la cua. No hi havia res, amb un contenidor on anava a parar tot, i el compost que s’obtenia era de pèssima qualitat. No ho volen els llauradors i no complix la seua funció en una economia circular. Amb la recollida selectiva de matèria orgànica passem a un compost de molta major qualitat, que podrà ser un abob per a l’agricultura i la jardineria i suposarà una reducció de la contaminació per nitrats de les aigües subterrànies. A més, quan tirem la matèria orgànica als abocadors estem provocant un elevat nivell en l’emissió de gasos d’efecte hivernacle” Ribó ha assenyalat també que “la taxa TAMER té a vore amb esta mala gestió dels residus

Per a l’alcalde, tindre una ciutat més neta depén de dos paràmetres: que es netege i que s’embrute menys. ”Nosaltres insistirem en les campanyes de conscienciació vinculades a la recollida selectiva, però és important que la gent sàpia que com menys residus tire al carrer millor”. Igualment s’ha referit a la implantació del sistema de recollida d’envasos de la Generalitat, “que ha d’ajudar d’una manera significativa a la millora de la neteja de la ciutat”. Ha posat com a exemple la situació que es produïx en la mateixa plaça de l’Ajuntament després d’una mascletà. ”Açò amb un sistema de recollida efectiu, com a passa al Canadà o a Alemanya, no es produiria”

Abans de donar la paraula a Pilar Soriano ha fet referència a alguns dels increments en matèria de neteja per a 2017.”Anem a incrementar un 16% la neteja manual, i eixe augment serà del 122% en la neteja manual els diumenges; anem a incrementar la neteja mecànica els diumenges un 40%, la rentada a pressió un 46% durant la setmana; un 83% durant els diumenges; la recollida de residus urbans i també la recollida selectiva s’incrementa els diumenges un 35%, mentre que l’augment en la neteja interior de contenidors és d’un 83% i la neteja exterior un 33%”

Pilar Soriano ha destacat que els increments més importants es produïxen en aquells servicis que complementen la neteja diària: “la neteja mecànica i sobretot la rentada, i els anem a reforçar en aquelles situacions en les quals són més necessàries i amb les quals s’obtenen uns millors resultats, com a les vesprades i els diumenges i festius, per a donar millor resposta a la brutícia que es genera amb l’oci i aconseguir que la ciutat es trobe els diumenges en una situació òptima”.

Ha informat que es mantindrà l’acció manual que es fa tots els dies, “reforçant la neteja mecànica i la rentada a les vesprades i a la nit”, i ha completat ressaltant la contundència dels increments ja esmentats per Joan Ribó, i que afecten l’agranada manual, l’agranada manual els diumenges, reforç dels dilluns, agranada mecànic, tant laborables com a diumenges i festius; rentada a pressió laborables i diumenges, recollida d’estris, recollida selectiva, llavada de contenidors, recollida de residus orgànics i també a la neteja de les platges .