Durant la seua intervenció en el Palau de la Generalitat amb motiu de l’acte reivindicatiu per a demanar el finançament estatal que l’Entitat Metropolitana de Transports necessita per a poder dur a terme la comesa per a la qual va ser creada, Joan Ribó ha recordat la “situació de discriminació que en el transport públic patim les valencianes i valencians”.

“Madrid i Barcelona 2000; València zero. Les xifres dels últims quinze anys sobre el finançament del transport metropolità per part del Govern central són així de preocupants i de greus”, ha subratllat Joan Ribó en presència dels representants de 60 municipis valencians, amb una població total d’1.800.000 habitants, convocats pel president Ximo Puig per a defensar la reivindicació comuna d’un finançament just i equitatiu de la nova entitat.

Pel que fa a la ciutat de València, Ribó ha destacat que l’Empresa Municipal de Transports “representa un element central per a València, perquè un transport metropolità ben finançat significa una mobilitat urbana més eficient i un major i millor desenvolupament econòmic a la ciutat”. En la seua opinió, “el transport públic és garant d’equitat social, ja que és l’únic mitjà que garantix el dret a desplaçar-se lliurement i en igualtat de condicions, independentment de les circumstàncies de l’usuari”.

També s’ha referit al compromís adquirit unànimement per l’Ajuntament, “de reduir les emissions de diòxid de carboni en un 40 % abans de 2030”, i ha recordat que el Govern de la Nau entén la ciutat des d’una perspectiva àmplia que inclou tots els habitants de l’àrea metropolitana que cada dia es desplacen a València per a treballar, per a comprar, per a fer gestions. “Per això és imprescindible tindre’ls en compte a l’hora de planificar la mobilitat i és necessari que l’Estat compense l’Ajuntament de València i la Generalitat amb les subvencions al transport metropolità que altres ciutats tenen”.

Després de referir-se al marc legal que determina que els municipis amb més de 50.000 habitants han de prestar un servici de transport col·lectiu, Ribó ha reclamat a l’Administració central “més implicació en el finançament del transport urbà col·lectiu. És urgent que València puga comptar amb estes ajudes, així com que s’inicie la redacció i tramitació d’una llei de finançament de transport públic que incloga la participació de tots els nivells de govern”.

En la seua intervenció, Joan Ribó ha destacat l’important esforç de gestió i pressupostari que des de l’Ajuntament de València s’està duent a terme en l’Empresa Municipal de Transports (EMT), a pesar de no comptar amb el suport econòmic “més que necessari” per part del Govern central.

Davant dels alcaldes de l’àrea metropolitana, Ribó ha recalcat que “enguany hem incorporat 39 autobusos nous amb l’objectiu de rejovenir l’envellida flota de vehicles, i hem ampliat la plantilla de conductors en 131 persones. Hem remodelat algunes línies per a fer-les més ràpides i eficaces i hem creat una nova línia, la 99, que discorre per tota la ronda sud de la ciutat, una línia que està tenint un gran èxit i que ja transporta més de 10.000 usuaris al dia”.

Ha assenyalat, igualment, que per a 2017 està prevista l’adquisició de 37 nous vehicles, dos dels quals elèctrics i la resta amb tecnologia híbrida, “sense l’ajuda del Govern central. Totes les inversions realitzades i les que preveu el nou pressupost ens tocarà fer-les al govern municipal i a totes i tots els valencians per mitjà d’un esforç en solitari per a tindre el bon servici de l’EMT que una ciutat com la nostra es mereix”.