Els representats i candidats de Compromís a les pedanies de la ciutat de València –Alejandro Ramón, Vicent Torres i Josep Duart–, acompanyats de la candidata i regidora a l’Ajuntament de València Consol Castillo, han signat hui al Palmar una declaració política on es proposa “avançar cap a una descentralització efectiva de l’Ajuntament de València”.
Al document es fa un repàs de la situació actual, i es destaca el fet que a València, “contràriament a allò que diu l’Ajuntament, no hi ha pedanies en sentit estricte, sinó alcaldes de barri, que no són res més que representants de l’alcaldia i que tenen unes competències molt limitades.” Els portaveus de Compromís als “pobles de València” reclamen que la preservació de la seua identitat siga compatible amb una dotació suficient de recursos i infraestructures. “Volem, conclou el document, tindre tot allò que ens correspon com a ciutat, perquè ho paguem, i poder mantindre la qualitat de vida pròpia d’un poble”.
La proposta de Compromís, segons ha apuntat Consol Castillo, “contempla dos escenaris: un d’immediat, condicionat per la legislació actual, i un de futur, per al qual ens comprometem a treballar amb la ciutadania de les pedanies”. Com a actuació immediata, la formació proposa crear tres noves Juntes de Districte, una per a les pedanies del nord, una per a les del sud i una tercera per a les pedanies de l’oest, que tindrien l’estructura i composició de les què existeixen actualment (presidides per un membre de l’equip de govern i amb presència de tota la resta de grups municipals i de representants del teixit associatiu). Des de Compromís s’apunten, però, millores que consideren “imprescindibles”: que els alcaldes pedanis hi estiguen presents, que es dote cada Junta d’un pressupost específic, que s’incremente la freqüència de les reunions i que s’implanten mecanismes efectius de participació ciutadana, especialment a l’hora de determinar en què s’inverteix el pressupost.
El manifest es compromet, així mateix, a “impulsar les modificacions legals necessàries perquè els habitants de les pedanies puguen, mitjançant processos participatius i democràtics, elegir els seus propis alcaldes”. I, per últim, es deixa la porta oberta a cada cada pedania “puga, democràticament, avançar cap a fórmules que garantisquen una major autonomia política sempre que este siga el desig de la majoria dels seus habitants.”