En el marc de les Jornades Internacionals de la UNESCO celebrades a València, la regidora de Compromís, Pilar Soriano, aposta per “un procés ampli i participatiu que implique tots els col·lectius afectats, començant per les comissions falleres i els artistes fallers, però també la Federació de Societats Musicals, els indumentaristes, els artesans…, que han de ser els autèntics protagonistes de la candidatura de les Falles per a ser declarades patrimoni immaterial de la humanitat per part de la UNESCO.

 La regidora de Compromís, Pilar Soriano, s’ha referit este matí a les Jornades Internacionals de la UNESCO celebrades a València, i ha aprofitat per a exigir “els mecanismes institucionals necessaris per a salvaguardar, promoure i revitalitzar el patrimoni cultural faller, amb l’horitzó de la declaració de l’Espai Cultural de la Festa de les Falles com a Patrimoni de la Humanitat”. La regidora aposta per “un procés ampli i participatiu que implique tots els col·lectius afectats, començant per les comissions falleres i els artistes fallers, però també la Federació de Societats Musicals, els indumentaristes, els artesans…, que han de ser els autèntics protagonistes de la candidatura de les Falles per a ser declarades patrimoni immaterial de la humanitat per part de la UNESCO”.

Soriano aposta per posar en marxa campanyes de sensibilització i difusió no només en falles, sinó al llarg de tot l’any, amb l’elaboració d’una pàgina web específica de la candidatura, fent partícips els fallers i les falleres perquè facen de promotors de la candidatura, i impulsant accions a través de les xarxes socials. A més, caldria programar conferències i exposicions divulgatives del patrimoni faller en el marc de les setmanes culturals de les comissions de falla, i coordinar iniciatives conjuntes amb la resta de juntes locals i localitats valencianes on es planten falles per a sumar esforços. Per últim, Compromís proposa elaborar informació específica al respecte per als visitants dels dies de Falles, i articular totes les activitats de l’exercici faller 2015-2016 al voltant de la candidatura.

L’objectiu, “més enllà d’aconseguir la declaració, és difondre els valors culturals i patrimonials de la festa de les Falles entre el col·lectiu faller i entre el conjunt de la societat valenciana”, com ha dit Pilar Soriano. I lligat a això, la regidora exigeix garantir “el ple reconeixement oficial del Museu Faller com a museu, que cada any rep 80.000 visitants. Per això, és necessari posar en marxa una reforma de la seua estructura museològica, basada en la professionalitat, les bones pràctiques i la vinculació continua entre el Museu Faller, el món faller i el conjunt de la ciutadania”.