Compromís per València ha presentat les seues Propostes de Govern per a les festes de les Falles. En total, són 18 iniciatives entre les quals, el portaveu de la formació, Joan Ribó, ha destacat “el Govern de la Festa, és a dir, la creació dels mecanismes de participació, deliberació i decisió dels òrgans que han de gestionar la festa fallera. Volem convertir les Falles en un eix primordial de la política municipal, i per això hem treballat durant els últims anys en estes propostes de govern”.

Ribó ha presentat estos punts acompanyat pels membres de la Sectorial de Falles de Compromís, Carlos Galiana, Pere Fuset, Rubén Tello, i la també regidora Pilar Soriano. Els quatre han apostat per la creació d’un Institut Municipal de Cultura Festiva de València, un organisme autònom que s’ocupe de la gestió institucional i puga assessorar els fallers, així com d’un Pla Estratègic amb tots els actors implicats en la festa, que la potencie fins convertir-la en Patrimoni de la Humanitat, un altre dels punts de treball de Compromís. Per a això, caldrà dotar-la d’un finançament adequat, amb un pressupost de Junta Central Fallera transparent i participatiu.

Compromís aposta per unes festes sostenibles, on es promoga la participació veïnal i s’establisca un pla de mobilitat i accessibilitat. Així, en cas de governar, la formació derogarà l’actual Ordenança Municipal de la Via Pública, i n’elaborarà una de nova amb la participació activa dels falles, col·lectius festius i veïns.

D’altra banda, en la presentació s’ha destacat com un punt primordial per a la festa el rellançament i dignificació del Museu Faller, d’acord amb criteris seriosos de museologia. Una proposta que es complementa amb la iniciativa per aconseguir un lloc d’exhibició formal per a l’Exposició del Ninot, i un canvi en l’actual sistema de selecció del premis del que hauria de ser l’ “Indult del Foc”. A més, caldria impulsar la Ciutat de l’Artista Faller com un districte cultural i turístic de la ciutat, per a fomentar la creativitat i reforçar la seua identitat, amb un programa d’ajudes per a la rehabilitació de tallers.

Compromís aposta per atorgar-li la importància que es mereix la part lúdica i també cultural a la Festa, i així, proposa una partida específica per a la promoció del concurs de Teatre Faller, així com una intensificació en l’ús del valencià, com a llengua de referència de les falles. Per a una major difusió de la festa, la formació proposa seleccionar el cartell de Falles entre creadors de prestigi, i fer de la Falla Municipal un monument de caràcter singular, tendent a la innovació.

Per últim, la Sectorial de Falles de Compromís proposa crear un Espai Faller descentralitzat que aporte informació durant les 24 hores del dia al llarg de les falles, i aposta per potenciar les cavalcades com una manera de recuperar la connexió entre la festa i la ciutat. Per això, es crearà la Cavalcada de la Plantà, i la Cavalcada de les Festes Valencianes.