El Grup Municipal Compromís ha demanat la nul·litat de la revisió del PGOU prevista pel PP perquè amenaça la continuïtat del Tribunal de les Aigües i la seua declaració com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.

El portaveu de Compromís, Joan Ribó, ha destacat especialment l’amputació de comuners que sofriria el Tribunal de les Aigües si desapareixen les comunitats més amenaçades d’extinció per la requalificació de terrenys: Mislata, Rovella i Mestalla: “és una obvietat que una sèquia perd el seu sentit si no té terres a les quals abastir d’aigua, però això sembla que Rita Barberà no ho entén”.

El Grup Municipal Compromís afegeix una al·legació més demanant la nul·litat de la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) prevista per l’equip de govern del PP, perquè no ha tingut en compte la singularitat del Tribunal de les Aigües i, amb el projecte previst, s’incompleix la Convenció Internacional per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial signada per l’estat espanyol.

Tal i com ha remarcat el portaveu de Compromís, Joan Ribó, “la revisió del PGOU només nomena el Tribunal de les Aigües en un parell d’ocasions, i ho fa de manera genèrica; d’esta manera, es ninguneja l’opinió d’una institució milenària i no es té en compte les greus conseqüències que la destrucció de l’horta tindrà sobre la declaració del Tribunal de les Aigües com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, ja que el decret de declaració diu clarament que la protecció del Tribunal de les Aigües passa per la protecció de la terra, l’aigua i les persones que el mantenen, és a dir, els llauradors i llauradores”.

A més, la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (CSPCI) de 2003, ratificada i assumida per l’Estat Espanyol, deixa clar que els elements immaterials són patrimoni i els signants d’esta convenció han d’adoptar les mesures necessàries per garantir la seua salvaguarda (article 2.1 i 11 de la CSPCI). Joan Ribó ha destacat “el greu impacte que tindrà sobre el Tribunal de les Aigües la revisió del PGOU que planteja Rita Barberà, davant l’amputació de terrenys d’horta: és una obvietat que una séquia perd el seu sentit si no té terres a les quals abastir d’aigua, però això sembla que al PP no ho entenen. L’impacte del PGOU sobre l’horta s’estén sobre els comuners, en especial sobre les comunitats del Tribunal més amenaçades d’extinció: Mislata, Mestalla i Rovella. El Tribunal de les Aigües només té sentit si la seua jurisdicció és completa, de manera que la desaparició d’una de les sèquies implicaria necessàriament la del comuner corresponent. Per tant, el Tribunal, ja no estaria complet”.

Vols escoltar a Joan Ribó demanar la nul·litat del PGOU que amenaça el Tribunal de les Aigües? Dóna-li al Play!