Compromís durà al pròxim Ple de l’Ajuntament una moció perquè el consistori exigisca a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) una aportació mínima de 253hm3 anuals d’aigua, del quals almenys 121hm3 han de procedir del riu Xúquer. És l’assignació que reclamen els experts (avalada per la pròpia CHX) i que permetria la supervivència del parc natural.

La regidora de Compromís, Pilar Soriano, ha recordat les múltiples ocasions en què s’ha demanat rectificar la “nefasta gestió que ha dut l’Albufera a la vora del col·lapse mediambiental. Si volem un parc natural viu cal un acord entre totes les administracions que passe per una aportació d’aigua del Xúquer que faça viable el llac i el seu ecosistema”.

 

El Grup Municipal Compromís defensarà en el pròxim Ple una moció perquè l’Ajuntament exigisca a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) el volum d’aigua necessari per a la supervivència de l’Albufera. Davant la situació de col·lapse mediambiental a la que es veu abocat el llac per la falta d’aigua, la regidora de Compromís Pilar Soriano proposa demanar l’eliminació de totes aportacions d’aigües residuals, incloent les depurades, i una aportació mínima de 253 hm3 l’any, dels quals 121 hm3 haurien de provindre directament del Xúquer, perquè és l’aigua òptima per a mantindre l’ecosistema de l’Albufera. Així ho constaten els experts i la pròpia CHX en els seus informes.

Soriano espera que tots els grups facen costat a esta moció, que s’hauria d’enviar al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, a més de a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, a l’administració autonòmica i a la Junta Rectora del Parc Natural: “si volem una Albufera viva cal un acord entre administracions i una postura ferma reivindicant el que li pertoca al llac. Amb anterioritat ja hem denunciat que l’assignació actual de 167 hm3 d’aigua anuals és insuficient per a l’Albufera, i més tenint en compte que ni tan sol s’estableix que la procedència d’eixa aigua siga del Xúquer. Les nostres denúncies es converteixen ara en crua realitat quan veiem en perill l’ecosistema del parc natural”.

Actualment, part de l’aigua aportada a l’Albufera es fa arribar des de la depuradora de Pinedo, amb una qualitat inferior a la necessària per la seua elevada concentració de fòsfor, que actua com un contaminant perquè fa créixer de manera excessiva les algues microscòpiques i impedeix l’entrada de llum en la columna d’aigua, d’ahí el color verdós que presenta el llac. Si a això unim la falta de pluges d’enguany tenim com a resultat un “més que previsible col·lapse per una gestió nefasta d’un parc natural reconegut com Aiguamoll d’Importància Internacional i integrant de la Xarxa Natura 2000, microrreserva de flora i reserva de fauna en part de la seua extensió. L’Ajuntament ha de ser el primer que crega en la seua rellevància i en les seues possibilitats de futur; per això esperem que tots els grups voten a favor d’esta moció”.

Vols escoltar la regidora Pilar Soriano defensant l’abastiment de l’Albufera? Dóna-li al Play!