El vocal de Compromís en el consell rector de la Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha demanat retirar el Bunyol de Brillants al dictador: “els fallers també vam patir la repressió de la dictadura; és vergonyós i injust que Franco continue ostentant este honor, com no ocorreria mai ni a Alemanya amb Hitler, ni a Itàlia amb Mussolini”.

La regidora de Compromís a l’Ajuntament, Pilar Soriano, recorda que el manteniment del Bunyol de Brillants a Franco “és una distinció que contravé la Llei de Memòria Històrica i és un atemptat moral contra els valencians. Esperem que no hi haja cap veu en contra de la nostra proposta, que posa en primer pla els valors de la democràcia”.

Compromís ha demanat al consell rector de la Junta Central Fallera que es deixe sense efecte i es retire la condecoració del Bunyol de Brillants al dictador Francisco Franco, atorgada l’any 1947 i encara vigent. Un honor que, segons la premsa de l’època, “solo para el Caudillo fue creado y a nadie más se concederá nunca”. La regidora de Compromís Pilar Soriano recorda que “és una distinció que contravé la Llei de Memòria Històrica i és un atemptat moral contra els valencians, ja que dignifica la figura del responsable màxim de la sublevació militar del 1936, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura. Esperem que no hi haja cap veu en contra de la nostra proposta, que posa en primer pla els valors de la democràcia”.

En efecte, l’article 15 de la Llei 52/2007, de Memòria Històrica, estableix que “las Administraciones públicas, en el ejercicio de sus competencias, tomarán las medidas oportunas para la retirada de escudos, insignias, placas y otros objetos o menciones conmemorativas de exaltación, personal o colectiva, de la sublevación militar, de la Guerra Civil y de la represión de la Dictadura”. Per això, afegeix Soriano, “este Ajuntament no pot obviar que està obligat per llei a retirar qualsevol condecoració que faça exaltació d’un dels períodes més obscurs de la nostra història. La nostra persistència ja ha aconseguit per la via de la moció que es canviara el nom del carrer José Antonio a la pedania de Mauella, i per la via judicial que es retiraren els honors de la ciutat a Franco, a pesar de la posició contrària del PP. Estem segurs que ara ho tornarem a aconseguir”.

El vocal de Compromís en el consell rector de la Junta Central Fallera, Carlos Galiana, també s’ha mostrat convençut que s’aconseguirà retirar el Bunyol de Brillants a Franco: “els fallers també vam patir la dictadura; és injust i vergonyós que un dictador continue ostentant la més alta condecoració de la Junta Central Fallera. És de justícia retirar-la, en memòria de totes aquelles persones que van patir en les seues pròpies carns la repressió franquista. Ni a Alemanya se’ls ocorreria mantindre un reconeixement honorífic a Hitler, ni a Itàlia a Mussolini”.

Voleu sentir les raons de la regidora Pilar Soriano per a llevar-li el Bunyol de Brillants a Franco? Doneu-li al Play?

Voleu llegir la moció que el vocal de Compromís Carlos Galiana ha presentat a la Junta Central Fallera? Ací la teniu!