Al ban publicat hui l’Alcaldessa ha demostrat la seua ignorància de la història dels valencians i l’intent d’ instrumentalitzar-la per als seus propis interessos

Des de Compromís han recordat que l’ascendent del nou rei,  Felip V de Borbó, va acabar amb els Furs dels valencians a la Guerra de Successió al 1707

Joan Ribó ha denunciat la falta d’autocrítica de l’alcaldessa per obviar la implicació del PP i la Casa Reial al cas Nóos

Compromís ha acusat a Barberà d’ignorar i manipular la història al ban publicat hui per l’Ajuntament als diferents mitjans de comunicació. L’alcaldessa atribueix la doble L de l’escut de la ciutat “a la fidelitat a la Corona”, quan va ser concedit pel rei de València Pere el Cerimoniós per la lleialtat i resistència de la ciutadania als dos setges que va patir València durant la guerra dels Dos Peres (1356-1375)., contra Castella.

Al mateix temps han recordat que l’ascendent del nou rei, Felip V de Borbó de Castellà i IV de València, va acabar  finalment amb els Furs dels valencians al 1707 a la Guerra de Successió, després d’exterminar diferents pobles sencers del Regne de València, justament hui fa 307 anys de la destrucció de Xàtiva, el 19 de juny de 1707. Amb l’aprovació dels Decrets de Nova Planta es va abolir qualsevol llei i costum valenciana en favor de les castellanes, pel dret de conquesta i la llengua dels valencians va quedar marginada.

Joan Ribó, portaveu de Compromís, ha recordat el recolzament històric i democràtic de la ciutat de València a la república. Entre 1898 i 1932 de les dotze vegades que hi hagueren eleccions generals, en deu d’elles els partits republicans s’imposaren als monàrquics en la ciutat. Quant al paper de la transició, idealitzada per Barberà, el regidor de Compromís ha defensat l’aposta generalitzada de la població per la democràcia i la posició en contra d’Alianza Popular, del que formava part Barberà.

Joan Ribó ha exigit a Barberà “una crítica a la Família Reial i autocrítica als seu equip de govern, pels contractes dels Valencia Summit entre la Fundació Turismo València i l’Institut Nóos, en procés d’instrucció. A través dels València Summit i els Jocs Europeus, diferents institucions controlades per membres del Partit Popular van transferir irregularment 4 milions d’euros procedents de les arques públiques valencianes a Urdangarín, per l’única raó de quedar bé amb la Casa Reial, com després s’ha conegut per les declaracions judicials.”

Finalment des de Compromís han denunciat la despesa desmesurada que ha suposat la publicació del ban, en un moment en el que el Govern de Mariano Rajoy va a imposar noves retallades a les institucions valencianes, tal com va manifestar recentment a València el Secretari d’Estat de les Administracions Públiques, Antonio Beteta.

Joan Ribó, ha declarat, “No pot ser que Barberá utilitze el pressupost municipal per a fer autopropaganda i posicionar-se a favor de la Monarquia, en un moment en que una part important de la ciutadania pensem que es necessari que el poble decidisca democràticament la seua opció per a triar al Cap de l’Estat. Barberà ha tornat a demostrar que és només l’alcaldessa d’una part dels valencians”.

Escolta el tall de veu de JOAN RIBÓ: