Compromís ha exigit a l’equip de govern que, a més, milloren els accessos i que habiliten les altres portes d’accés dels horts, sobretot aquelles que donen al nucli principal del barri de la Torre.

Joan Ribó ha explicat que resulta increïble que els Horts Urbans de Sociopolis tinguen un horari d’obertura tan sols de dilluns a divendres, amb un horari d’oficina de 9.00 a 13.00 h i 16.00 a 20.00 h, quan la major afluència d’usuaris amb famílies i xiquets es produeix el cap de setmana per motius de treball i d’estudis.

Des de Compromís no s’entén, per tant, que siga precisament els caps de setmana quan els horts urbans municipals de Sociòpolis estiguen tancats i barrats, impedint així l’accés a qualsevol persona que vulga treballar en els ells.

En paraules de Joan Ribó: “considerem que esta restricció d’horaris es pot produir pel desconeixement més absolut del funcionament dels horts urbans per part de l’equip de govern de la senyora Rita Barberá, per què, sinó, quin pot ser el motiu realment? Un desinterès per a facilitar als usuaris l’ús i gaudi dels horts urbans? O és l’ absència de personal que s’encarregue d’obrir i tancar les portes d’accessos?”

Siga quin siga el motiu des de Compromís es proposa la solució que s’usa de forma habitual a tot arreu: Incentivar i permetre la participació de les persones interessades creant una Junta d’Usuaris, que gestione els horts amb l’ajuda del personal del Consell Agrari de la ciutat. De manera que els veïns i veïnes que formen part de la Junta es podrien encarregar perfectament d’obrir i tancar els horts, per exemple de forma rotatòria. En paraules de Ribó: “És una forma molt senzilla d’organitzar-ho, que només necessita un poc de confiança en les persones interessades”.

Per altra banda, des de Compromís celebrem que el govern municipal haja licitat recentment les obres de condicionament d’uns 18.800 metres quadrats de terrenys per a engegar altres 200 horts urbans que se sumaran així als 34 horts que es van començar a conrear a partir de maig 2012.

No obstant, des de la coalició valencianista, d’esquerres i ecologista es considera que als horts se li ha de donar un ús més enllà del simple cultiu: S’han d’organitzar visites guiades i xerrades per a estudiants de totes les edats, activitats com a intercanvis de llavors tradicionals, jornades sobre els cultius segons les estacions, consells sobre com fer conserves i com cuinar els aliments, suggeriments sobre els tractaments ecològics per a eliminar plagues que sorgisquen, etc. Activitats que molt bé podria gestionar també la Junta d’Usuaris a partir de les seues pròpies necessitats.

Finalment, Joan Ribó ha exigit a l’equip de govern que millore els accessos als horts, el que evitaria als usuaris la llarguíssima volta que estan obligats a donar ara i possibilitaria què puguen accedir caminant o amb bici, en comptes de veure’s obligats a fer-ho en vehicle a motor.