Compromís ha presentat una moció al Consell Agrari de València per a instar a l’escorxador públic de Mercavalencia a certificar-se per a poder ser emprat per la ramaderia ecològica de la nostra Comunitat.

 

La ramaderia ecològica s’està implantant en les comarques del interior com a reconversió de la ramaderia extensiva. Segons les últimes dades estadístiques publicades pel Ministeri d’Agricultura al territori valencià, referides al 2012, existeixen 13 explotacions de boví de carn, 4 explotacions d’oví de carn, una explotació de caprí de carn, dos de gallines de posta, una d’equí i una única explotació apícola.

En total 22 explotacions, el que representa una disminució respecte a l’any anterior on el nombre d’explotacions era de 25. Les causes d’esta disminució i escassa implantació cal buscar-les entre altres motius en la manca d’un escorxador certificat per tal de sacrificar els animals i poder comercialitzar-los com a procedents de la ramaderia ecològica.

Actualment només existeix un escorxador, és únicament per a aus, i està en la comarca de la Vega Baja del Segura. Per contra existeix una incipient indústria elaboradora i transformadora que opera amb carn ecològica d’altres autonomies. Així mateix estan apareguent comerços valencians dedicats a la venda de carn ecològica que es veuen obligats a proveir-se d’escorxadors de fora de la nostra Comunitat.

L’escorxador municipal de Mercavalencia és actualment l’únic i últim escorxador públic que existeix en l’àrea metropolitana. Està habilitat per al sacrifici de ramat porcí, equí, oví, caprí i boví. Per la seua singularitat com a prestador d’un servei públic essencial als ramaders i a la indústria càrnica i per la seua localització geogràfica reuneix totes les condicions per tal de centralitzar el sacrifici de les explotacions ramaderes valencianes, fet que el convertiria en un vector important per a l’augment de la ramaderia ecològica valenciana.

No hi ha cap dubte que açò resoldria un greu problema que tapona a hores d’ara el desenvolupament d’un sector amb una gran projecció futura, que fixa població en les comarques d’interior i que, per a molts economistes, es considerat un dels jaciments d’ocupació més importants per al canvi de model productiu. A més els canvis que cal introduir són poc importants i es redueix fonamentalment a l’adquisició d’un certificat i uns compromisos d’actuació.

Des de Compromís estan convençuts de què és molt important aprofitar totes les oportunitats per a potenciar l’alimentació ecològica tant per la major salubritat de la mateixa com per l’ocupació que pot generar el seu desenvolupament.

Escolta l’àudio: Joan Ribó