Consol Castillo ha ressaltat, que les concessionàries de la Rambleta i el Musical es reparteixen 3,1 milions d’euros del pressupostat en despesa i inversió del programa d’acció cultural, és a dir un 75% del total

La proposta dels pressupostos municipals del 2014, arreplega un total de 4,15 milions d’euros dins dels capítols destinats a despesa corrent i a inversió (2, 4 i 6) dins de la secció d’acció cultural. La concessionària del Centre Cultural la Rambleta, Bulevar del Arte y la Cultura SL, es beneficiarà de 2 milions d’euros per a la programació cultural i 728.500 € per a l’amortització de l’edifici, és a dir més de 2,7 milions d’euros. La concessionària del Teatre el Musical, Crystal Forest SL, en té assignats 341.000 euros.

La gestió de les dos contractes ha segut polèmica per diferents motius, en el cas de Bulevar del Arte y la Cultura SL, gestora de la Rambleta, per l’endarreriment en l’obertura de més de dos anys per problemes de tresoreria, i a més per la vinculació dels seus socis amb diferents escàndols, la constructora Cyes amb la investigació de la gestió del president del Port de València, Rafael Aznar, o el Grupo Engloba, amb la gestió de la desapareguda televisió municipal i el troçejament de factures amb la regidoria de joventut de l’Ajuntament de València. Crystal Forest, gestora del Teatre el Musical, és propietat de José Luis Moreno un dels donants del PP a la llista Barcenas.

Consol Castillo, regidora de Compromís, ha declarat: “no entenem com el pressupost en polítiques d’acció cultural depèn en un 75% de dos espais privats, amb una programació destinada a fins comercials i no a la difusió de la cultura que es prevé a un servei públic i que a penes programen en valencià. La política cultural de la nostra ciutat està hipotecada als interessos i resultats de dos empreses privades”.

 

Dins del 25% restant pressupostat per al 2014 en polítiques d’acció cultural, destaquen el 239.000 euros destinats al Palau de les Arts i els només 167.400 euros destinats a una dotzena i mitja de sales de teatre repartides per la ciutat, és a dir dos sales tenen el 75% del pressupost, front al 4% que s’han de dividir entre 18 sales i companyies de dansa i teatre que aposten per la cultura de proximitat i per la innovació escènica.

 

Consol Castillo:” L’Ajuntament hauria de tindre en compte la importància de la pluralitat de la cultura i a totes les sales que tenim a la nostra ciutat. Que l’Ajuntament destine 239.000 € al Palau de les Arts, depenent de la Generalitat Valenciana, és irresponsable, ja que el retorn és inapreciable per a la major part del ciutadans i a més la Generalitat no destina el que li pertoca pel  Palau de la Música”.