Castillo: “no entenem l’actitud de Barberà que continua mentint en relació a l’impediment de donar llicències d’activitat al barri, quan a la ciutat desgraciadament tenim més de 100.000 persones aturades”

En la roda de premsa setmanal de l’Alcaldessa del passat divendres, va acusar al Grup Compromís de mentir i manipular la informació sobre la denegació per part de l’Ajuntament d’una llicència d’obres sol•licitada per un empresari d’hosteleria i una llicència d’activitat sol•licitada per la mercantil Valencia Truck Port S.L,.
En el primer cas, no sols és preocupant que mentís, si no també que desconeix els informes jurídics de l’Advocacia General de l’Estat, que diuen que s’ha d’intervindre en els edificis protegits i per tant s’ha donar llicència per aturar un procés de degradació.
En el segon cas, relatiu a la llicència d’activitat sol•licitada per l’operador de transports, Rita Barberà, justificà que se li haguera denegat, al estar localitzada l’empresa fora de l’àmbit d’actuació del PEPRI.
Per a l’hipotètic cas, que la precitada empresa no estiguera dins l’àrea del PEPRI, – seguint la lògica de la utilització política que fan els responsables del Partit Popular del l’ordre del Ministeri de Cultura que suspèn l’execució del PEPRI Cabanyal- no hauria excusa per a donar-li la llicència d’activitat, ja que no es veuria afectada per la “suspensió de llicències”. Però una simple consulta a l’àmbit d’actuació demostra fàcilment que l’immoble situat al carrer José Benlliure 166, es troba inserit al PEPRI, i conseqüentment en una de les zones més degradades del barri.
L’informe de l’Advocacia de l’Estat, clarament diu que, no es poden denegar llicències de manera indiscriminada, és més, expressament diu que només es poden denegar llicències en cas d’espoli, cas que no te res a veure amb la situació plantejada. Si a aquests arguments, sumem que a la ciutat de València hi han més de 100.000 aturats, les actuacions de Rita Barberà, suposen un fre absurd a la reactivació econòmica de la ciutat i agreugen el deteriorament del Cabanyal-Canyamelar sense cap justificació.
La manera en que el govern municipal del PP està utilitzant políticament l’ordre de suspensió de llicències es veu molt clarament en analitzar l’expedient, ja que és molt revelador que, en primer terme l’Ajuntament concedeix la llicència de canvi d’ús a la mercantil Valencia Truck Port S.L, en data 20 de desembre de 2012, mentre que uns dies després concretament en data 7 de gener de 2013, suspèn cautelarment el procediment de concessió de llicència, basant-se amb l’ordre ministerial.
A partir d’ací ens preguntem, per què des de primer moment no va negar-se la llicencia de canvi d’us, seguint el criteri restrictiu del responsables municipals de paralització absoluta, i més encara, si els informes de l’Advocacia General clarament determinen que l’ordre sols pot afectar a allò que supose espoli, per què l’Ajuntament, coneguent este informe, actua en contra dels interessos dels ciutadans?
Des de Compromís pensem que el fet de concedir la llicència primer i suspendre el procediment tot seguit, podria suposar un acte clarament prevaricador.
A més sorprèn, que durant el passat mes de maig l’equip de govern va aprovar que l’empresa municipal AUMSA adquirira diferents immobles al Carrer Sant Pere per valor de 668.355,70 €, en execució del PEPRI paralitzat, així doncs, els responsables polítics de l’Ajuntament desenvolupen quan els convé el PEPRI i quan no els convé diuen que no es pot fer res “per culpa de Zapatero” i ni tans sols poden concedir llicències d’activitat.
La contradicció en els criteris de Rita Barberà i Alfonso Grau, arriba a límits desconeguts quan a més a més, la major part d’estes adquisicions (521.191,66 €) s’han fet a altra empresa pública, Plan Cabanyal-Canyamelar SA, que casualment està presidida pel tinent d’alcalde i vicepresident d’AUMSA Alfonso Grau. Des de Compromís ens preguntem, a quins interessos estan darrere d’estes adquisicions, en uns moments en els que sectors essencials de l’estat del benestar estan pantint forts retalls?. Dit d’altra manera, el PEPRI està suspès sols per a perjudicar als emprenedors que volen recuperar el barri i no ho està per a l’adquisició de vivendes?
Finalment la regidora de Compromís Consol, conclou que ”La cabuderia de Rita amb el Cabanyal és tan absurda que la fa incórrer en un presumpte delicte de prevaricació al forçar l’argument de suspensió de llicències, que de ninguna manera es desprèn de l’orde del Ministeri de Cultura”, en canvi, si que destina un milio d’euros de recursos públics, amb l’objectiu de desarrollar el PEPRI del Cabanyal”
Per últim, des de Compromís, “no entenem l’actitud de Barberà que continua mentint en relació a l’impediment de donar llicències d’activitat al barri, quan a la ciutat desgraciadament tenim més de 100.000 persones aturades i l’abandonament del Cabanyal avança cada dia.”