L’article 15 de la Llei de Memòria Històrica, contempla: “Les administracions públiques, en l’exercici de les seues competències, prendran les mesures oportunes per a retirar escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d’exaltació personal o col·lectiva, de la revolta militar de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura”.

Aquest article fa referència a qualsevol símbol que atempte contra la Llei 52/2007, no només als que estiguen col·locats en edificis públics. Entre eixos símbols es troben les plaques col·locades encara a molts edificis de la nostra Ciutat, plaques identificatives per ser habitatges protegits durant el Franquisme. “Els escuts amb el jou i les fletxes, el símbol de Falange, segueixen col·locats a molts dels habitatges protegits construïts durant el Franquisme 35 anys després de la mort del dictador”, ha declarat la regidora de Compromís Pilar Soriano.

Per evitar la possible afecció estètica a les façanes dels edificis les plaques falangistes podrien ser substituïdes perfectament per altres plaques, que tindrien la informació de que eixe edifici era protegit però sense fer referència a cap símbol de la dictadura. Aquesta mateixa proposta ha sigut aprovada recentment per l’Ajuntament de Paterna, gràcies a una moció inicial de Compromís per Paterna.

Per tot això, des de Compromís per València proposem que s’envie una carta a les comunitats de propietaris que tinguen eixes plaques a les façanes per explicar-les que la Llei de Memòria Històrica no permet cap símbol franquista i donant-les la possibilitat de canviar-les per plaques adequades al règim democràtic. “És una qüestió de decència que per fi la nostra Ciutat no tinga cap element de la Dictadura, que tantes morts i patiment va provocar”, ha declarat per finalitzar Pilar Soriano.