El passat 20 d’agost el DOCV anunciava l’expropiació de terrenys per al projecte “Nova conducció des de l’estació de tractament d’aigua potable de Manises a la xarxa metropolitana d’aigua en alta”. La notícia de què l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (EMSHI) iniciarà la inversió de 2’5 milions d’euros en la planta de Quart i 10’8 milions d’euros per a la conducció d’aigua entre l’estació del Realón i la Ciutat de València en principi ens ha d’alegrar ja què millorarà el servei d’aigua potable de València i diversos pobles de la seua àrea metropolitana.

Però a continuació cal dir “Ja era hora”, en paraules del portaveu de Compromís Joan Ribó. Aquestes inversions i moltes altres que encara ni s’han començat i moltes vegades tampoc s’han licitat eren obres que estaven programades des de fa molts anys. “Les obres són necessàries i és greu la negligència en el retard d’aquestes inversions pels perills que podria suposar una avaria en els sistemes d’alta de l’aigua potable da la Ciutat a causa dels greus problemes en l’abastiment d’aigua potable que suposaria”, ha declarat Joan Ribó.

La gravetat de la situació es torna intolerable quan comprovem que els valencians ja hem pagat amb antelació aquestes obres amb l’augment dels costos del rebut de l’aigua. Així l’empresa EMSHI tenia un saldo de tresoreria de 7 milions d’euros en l’any 2011 que va créixer fins als 17 milions en l’any 2012. D’aquesta forma per una banda s’augmenten els rebuts amb l’excusa de fer inversions i per altra no es fan les inversions quan toca. Per posar un exemple: En juny d’enguany una tercera part de les inversions programades s’havien executat per sota del 10%. Al final ens trobem que l’EMSHI disposa en tresoreria una quantitat líquida superior als seus deutes (uns 9 milions) i encara li’n sobren 8 milions d’euros més. Quantitats que serveixen per a millorar els comptes i els beneficis d’empreses privades vinculades al subministrament d’aigua potable.

Des de Compromís volem ressaltar que retardar la inversió quan es disposa dels diners es la pitjor manera d’ajudar a eixir de l’actual situació de crisi econòmica en què ens trobem. Aquests diners recaptats en el rebut de l’aigua a tots els valencians podrien haver servit també per a generar llocs de treball a més de millorar la xarxa de subministrament d’aigua”, ha declarat el portaveu de la coalició d’esquerres, ecologista i valencianista.

Compromís exigeix, com ja ho ha fet en repetides ocasions al si de l’assemblea de l’EMSHI, que mentre no s’executen les inversions previstes cal prendre una mesura urgent: Rebaixar les tarifes de l’aigua potable a tots els valencians. “En estos moments hi ha moltes famílies amb greus problemes econòmics i és escandalós cobrar per obres que no se sap quan es faran”, ha declarat per finalitzar Joan Ribó. D’altra banda, és millor a tots els nivells que els diners es queden en les butxaques dels ciutadans a que servisquen per augmentar els comptes de resultats i els beneficis d’algunes empreses.

Declaracions de Joan Ribó sobre les inversions de l’EMSHI