Ribó denuncia una exoneració fraudulenta de l’IVA en aquesta compra, un impost que han de pagar fallers, actes culturals, autònoms etc.

El portaveu del Grup Municipal Compromís, Joan Ribó, ha tingut coneixement aquest matí de l’adquisició per part de l’empresa municipal AUMSA de quatre immobles del barri del Cabanyal en compliment del Encàrrec de Gestió del Pla Especial i Reforma Interior del Cabanyal Canyamelar.

Aquestes adquisicions han tingut lloc durant el mes d’abril. Es tracta de les cases ubicades als carrers Sant Pere 15 i 17 – Lluis Despuig, 6; Sant Pere, 19 i Sant Pere, 47 per un import de 264.681€. El motiu és clar: “Obertura Nord i Sud del Bulevard San Pedro”.

Ribó ha assenyalat que “és molt cridaner que l’Ajuntament, amb la que cau a nivell econòmic i de crisi de recursos, dedique aquesta quantitat a adquirir uns immobles per a un Pla Urbanístic que es sap que està aturat per una declaració d’espoli per part del Ministeri de Cultura”. El portaveu de Compromís ha manifestat que “l’equip de la Sra. Barberà no dubta en soterrar diners en un projecte ara com ara irrealitzable” i ho compara amb el fet de “soterrar els diners en un moment on estem patint restriccions, anul·lacions de pagues i tot tipus de retalls per manca precisament de diners”.

Però el que resulta més escandalós i d’una legalitat fiscal més que dubtosa, segons Ribó, és no pagar el IVA d’aquestes adquisicions en base a l’article 20.20 de la L.I.V.A. que exonera del seu pagament en el cas de què el solar es dedique a vials d’ús públic. Ribó s’ha preguntat si Rita Barberà s’ha oblidat que el PEPRI continua suspès. “Com és possible que s’emparen en un Pla suspès judicialment per què s’anava a alterar la particular trama i estructura del barri si les compres dels immobles es fan precisament, per alterar aquesta trama? Des de Compromís pensem que és una exoneració fraudulenta de l’IVA, eixe impost que han de pagar fallers, actes culturals, autònoms etc. La Sra. Barberà dóna un altre exemple meravellós de manca de ètica ciutadana amb aquesta actuació.

El portaveu de Compromís ha anat més enllà i ha indicat que “el comportament de Rita Barberà es torna d’un cinisme difícil de qualificar quan comparem aquesta actitud amb la rigidesa (fora de qualsevol plantejament legal) d’impedir qualsevol obra de reforma, activitat, etc. no solament en la zona afectada sinó en tot el barri. L’Ordre Ministerial d’aturament del PEPRI no la compleix l’ajuntament en les seues adquisicions que continuen com si res haguera passat i amb els mateixos objectius però la fa complir per excés i de manera arbitrària, com ha reiterat l’abogacia de l’Estat, al veïnat del barri impedint i dificultant qualsevol activitat econòmica de rehabilitació i noves activitats”.

Ribó ha explicat que “al final els veïns del Cabanyal són vertaders hostatges dels capricis de la Sra. Barbera molesta com una nena malcriada a la que li han furtat la seua joguina preferida, la prolongació de Blasco Ibañez. Algun dia haurà d’entendre la Sra. Barberà que el barri del Cabanyal és un barri que vol continuar sent el que és, que vol desenrotllar-se a partir del seu patrimoni i què açò està molt per damunt dels seus capricis i interessos personals”.