La coalició torna a confiar en un dibuixant amb experiència en el món de les falles per a substituir l’actual jurat composat per polítics

La regidora de Compromís per València, Pilar Soriano, ha avançat este matí que el seu Grup Municipal a l’Ajuntament de València  ha delegat la seua representació en el dibuixant de còmics i il·lustrador valencià, Sento Llobell com a component del jurat que demà dijous 11 d’abril valorarà els projectes d’entre els quals es triaran les falles municipals per a l’any 2014.

La regidora de Compromís ha destacat que el fet de cedir la representació de Compromís a Sento Llobell “és novament coherent amb la reivindicació de Compromís per posar en valor les falles de totes i tots, des del mateix moment de la seua elecció amb un jurat qualificat“. La formació segueix així el camí iniciat l’any passat quan designà a l’ humorista gràfic Ortifus per a les mateixes funcions.

Soriano ha reivindicat novament que la composició del jurat que tria els projectes de falles municipals “haurien de ser persones amb una acreditada relació amb el món de les falles o d’altres disciplines artístiques” i ha animat a la resta de forces polítiques a actuar en el mateix sentit substituint l’actual composició política del jurat.

Per la seua banda, Pere Fuset, coordinador de la sectorial de Falles de Compromís per València, ha insistit en la idea de  concebre les falles municipals com “elements singulars en la festa, per tal que siguen realment icòniques des de la sàtira i la creativitat fallera“. En eixe sentit ha recordat que “donat que les falles municipals no han de competir per premi, ni poden fer-ho en pressupost i dimensions amb les falles de la secció especial, són una oportunitat excel·lent per a la innovació“. Uns camins en els quals  en opinió de Fuset, “les falles municipals grans han involucionat si ho comparem, per exemple, amb les que dissenyà Llobell“.  Compromís vol que les falles municipals formen part del Pla Estratègic que reclama des de fa temps per a la festa.

 

UN IL·LUSTRADOR AMB EXPERIÈNCIA FALLERA

Sento Llobell, que ha acceptat la proposta de Compromís, coneix bé el que és dissenyar una falla per a la principal plaça del cap-i-casal. Junt a l’artista faller Manolo Martín va plantar dos monuments emblemàtics de la llavors coneguda com Plaça del País Valencià. Així les falles “Una estoreta velleta” (1986)  – batejada popularment com la Falla del 600 – i “Perquè el foc només siga un espill”  (1987) – inspirada en un relat de l’escriptor valencià Manuel Vicent i que reproduïa la façana de l’Ajuntament de València es conserven en la memòria de molts i moltes i tenen per mèrit propi una pàgina en la història de les falles. Però la col·laboració de Llobell amb les falles té episodis més recents, així l’il·lustrador dissenyà el remat central de la falla “Carme, t’estime” (2006) plantada a Na Jordana. També a la mateixa plaça col·laborà amb Manolo Martín fill, en la concepció de la falla “Benvinguts a l’infern” (2011). Entre moltes altres obres Llobell és també l’autor del disseny sobre el qual es basà el Parc Gulliver al vell llit del Túria.

Podeu saber més sobre Sento Llobell al web http://www.sento.es/

PERQUE EL FOC SIGA NOMÉS UN ESPILL
Imatge de la darrera falla municipal on va col·laborar Sento Llobell.junt a l’artista Manolo Martín sobre un relat de Manuel Vicent. (1987) Foto: Taller de Manolo Martín.