Compromís per València, i la seua sectorial Compromís per les Falles, ha concedit a la comissió de la Falla Sanchís Bergón – Túria el I Premi Somriure. El guardó, que constà del típic palet per a comissió i artista, i una dotació econòmica de 300€, vol premiar la sàtira, la creativitat i l’humor en les falles, característiques que el jurat del Premi Somriure ha trobat en el ninot de l’artista Juanjo García per a la comissió del Botànic presentat a l’Exposició 2013.

El ninot  premiat representa el president del govern d’Espanya, Mariano Rajoy, com “Rajoysés I”, protagonista de la revista “El Recorte del Faraón”. Al ninot l’ acompanya un cartell amb la lletra de la popular cançó “Ai, va”, adaptada per satiritzar la pujada de l’IVA al món de la cultura i, en concret, a les falles.

El jurat de la primera edició del Premi Somriure ha estat integrat pels actors Inmaculada Guerrero, Jano de Miguel i Carlos Galiana, els quals visitaren l’ Exposició del Ninot el dimecres 6 de març per elegir el guanyador. En l’elecció d’este ninot han valorat “la forma de conjugar un punt de crítica àcida, la capacitat per fer riure l’espectador i la seua relació amb l’actualitat”.

LLIURAMENT

Compromís per València sol·licità mitjançant un escrit adreçat a la Junta Central Fallera poder lliurar el premi al recinte de l’Exposició del Ninot tal i com en l’actualitat fan alguns altres col·lectius. Davant la negativa de l’organisme autònom que presidix el Regidor de Festes Francisco Lledó, a permetre l’accés a Compromís per València, els membres de la seua Executiva es traslladaran esta nit al casal de la comissió guanyadora. Allà, encapçalats pel seu portaveu Joan Ribó i per les també regidores Pilar Soriano i Consol Castillo , junt amb els components de la sectorial Compromís per les Falles, iniciaran una ronda per diverses demarcacions per conèixer de primera mà l’evolució de la Plantà.