Compromís presenta demà una moció al Ple on reclama mantindre actualitzada en valencià la web www.fallas.com, que totes les publicacions de la JCF estiguen en valencià i promoure la música en valencià, entre altres mesures, durant les mascletades falleres i als actes de la Junta Central Fallera.

La festa de les falles, una de les més riques i genuïnes manifestacions de cultura popular del poble valencià, ha mostrat durant la seua existència una gran lleialtat cap a la nostra cultura en general i cap a la nostra llengua en particular. Per a Pilar Soriano, regidora de Compromís “En valencià expressem la totalitat dels termes relacionats amb la festa i en valencià, de manera molt majoritària, s’ha expressat la festa fins i tot en els moments més difícils de persecució i desprestigi cap a la llengua pròpia, com va passar durant la dictadura franquista”. A més, esta vinculació està explicitada en el Reglament faller de la Junta Central Fallera, que en l’article 1 establix que les Falles utilitzaran “en el desenrotllament de les seues activitats, de manera preferent, l’idioma valencià, propiciant i impulsant la seua propagació i la normalització del seu ús”.

A més, el Reglament d’ús i normalització del valencià també estableix als seus articles 2 i 15 l’obligatorietat d’usar el valencià de manera preferent pels organismes públics dependents de l’Ajuntament, com és el cas de la Junta Central Fallera. “Una preferència que no és certa, perquè el Partit Popular mai ha estat interessat en usar el valencià de manera normalitzada”, ha criticat la regidora de la formació valencianista, d’esquerres i ecologista.

Per tot això, des de Compromís presentarem demà divendres al Ple de l’Ajuntament una moció per tal de garantir la correcta presència del valencià a les Falles. Entre altres mesures, volem que es garantisca que la web www.fallas.com estiga actualitzada en valencià (incloent les notícies), que totes les publicacions tinguen almenys una versió en valencià, que les comunicacions administratives de la JCF es facen en valencià, així com les seues notes de premsa, que s’emeta música en valencià als actes fallers organitzats per la JCF. Per últim, també reclamem que l’Ajuntament empre música de grups en valencià durant les mascletades falleres, una reivindicació històrica d’estos grups que veuen com sempre se’ls discrimina.