Consol Castillo ha mantingut aquest matí una reunió de treball amb Francesc Ferrer, president de la Unió Gremial

La regidora del Grup Municipal Compromís, Consol Castillo, defensarà en el proper ple de l’Ajuntament de València una moció a fi que s’inste al govern municipal de Rita Barberá a revocar l’acord de 7 de desembre de 2012 pel qual va sol·licitar a la Conselleria d’Economia Indústria i Comerç, la declaració de zones de gran afluència turística el Jardí del Turia, la Marina Real i els seus accessos, Ciutat Vella i l’Eixample, i la zona comercial esportiva i terciària nord d’Orriols, com a subterfugi per a aconseguir la liberalització d’horaris comercials.

Castillo ha assenyalat, d’entrada, que “de les quatre zones que han merescut la qualificació de zones de gran afluència turística, ha quedat clar que la zona comercial esportiva i terciària nord, o siga Orriols, sols es justifica pel fet d’afavorir a una concreta gran superfície comercial. Aixó, al remat, representa una burla i és la mostra més evident que el govern de Rita Barberà ha buscat un subterfugi legal en comptes d’haver presentat un debat seriós sobre la liberalització total d’horaris comercials, a partir d’un projecte de llei en les Corts, al qual Compromís s’haguera oposat igualment, però que haguera demostrat que el Partit Popular no se n’aprofita d’un subterfugi per a imposar una mesura d’aquest calat, que no ha estat consensuada ni debatuda socialment”.

La regidora de Compromís ha posat, com a exemple que el PP ha fet ús d’un subterfugi amb les zones de qualificació de gran afluència turística per a justificar la liberalització total d’horaris comercials, les dades que dóna la Fundació Turisme Valencia. “En 2011 València va rebre 1’8 milions de viatgers, que van realizar 3’8 milions pernoctacions. La mitjana de pernoctacions va ser de 2’12 dies i menys de la meitat de la seua estancia va recaure en diumenge o festiu”.

Castillo ha continuat amb les dades de Turisme Valencia en relació al turisme de creuers. Per al període de major activitat, de juny a setembre, on es produeixen puntes de mes de 25.000 visitants, València rep una mitjana de 20 escales al mes. Si completem les dades amb les de Port Valencia per a este mateix any, el 38% dels creueristes embarcaren a València (per tant estos no fan una visita com creuerista a la ciutat), mentre que el 62% dels visitants fan escala a València i disposen de 6 a 8 hores per a conèixer la ciutat i com es habitual en estos casos han d’elegir un circuit, generalment –centre històric o ciutat de les arts–, cosa que minimitza molt la possibilitat d’exercir el turisme de compres a causa al poc temps disponible.

La regidora de Compromís ha explicat que “la Guia de Creuers que s’entrega abans de desembarcar proposa als creueristes 11 rutes a seguir i la denominada valencia-shopping únicament proposa la ruta de compres pel centre històric que serà l’única que coneixeran els creueristes. Finalment, si açò afegim que dels 60 creuers que feren escala entre juliol i setembre de 2011,  44 d’ells ho feren entre dilluns a dissabte i sols 16 creuers ho feren en diumenge o festiu, és fàcil conclure que l’ampliació d’horaris és totalement inecessària”.

Finalment i segons les dades de Turisme Valencia, el 78% de l’impacte econòmic de les activitats turístiques es reparteix entre l’allotjament i la gastronomia i sols el 8% dels 1.500 milions d’euros de despesa turística es destina a les tendes, es a dir sols 120 milions, dels que la gran majoria s’utilitzen per a adquirir souveris de caràcter genèric i equipament personal. Aquestes dades de Turisme Valencia, en el seu pla estratègic 2012-2015, deixen ben clar que l’únic pol d’atracció turística que te una densitat comercial relevant es el Centre Històric i posa, per tant en evidència que ho siguen leses zones del Jardí del Túria i de la Marina Real, on curiosament es troben les altres grans superfícies comercials existents i que seran les exclusives beneficaries d’aquesta mesura.

Castillo troba injustificada  la sol·licitud de declaració de zones de gran afluència turística almenys, en tres de les quatre zones designades, per tal d’aconseguir la liberalització d’horaris comercials, la mesura d’ampliar els horaris comercials es no voler veure el verdader problema que no es d’oferta ni d’hores es un problema de demanda, no hi ha renda disponible i per  tant no hi ha consum.

Per tot això Compromís li demanarà al Govern municipal que reconsidere la seua posició i implemente polítiques adreçades a ajudar a un sector econòmic vital per a l’economia valenciana. “Els responsables polítics hem d’estar al costat dels xicotets comerciants i emprenedors que son el qui creen ocupació real”, ha afirmat Castillo, qui ha continuat : “en el temps que dura la crisi, s’han rescatat bancs i caixes d’estalvi, amb el resultat que els valencians i valencianes ja coneguem. És hora que des de l’Ajuntament de Valencia defensem el que ha estat el nostre comerç tradicional, és hora que l’Ajuntament de Valencia defense als seus comerciants i dirigixca la seua mirada cap als sectors econòmics que més estan patint la crisi i que estan suportant la pujada de l’IVA, l’IBI i altres impostos, mentre que les grans superfícies comercials no els està afectant amb la mateixa intensitat la crisi”.

Per tot això, la moció que defensarà Castillo també demana que es cree una comissió formada per tots el partits amb representació a l’Ajuntament i per les organitzacions empresarials que representen al sector, per buscar una solució que respecte el nostre teixit productiu mediterrani.