Compromís anuncia que no recolzarà el projecte d’ordenança que, tot sembla indicar, ja ha estat pactada entre el PP i el PSOE, a esquenes de la resta de grups. Consol Castillo, regidora de Compromís, ha declarat que “ja sabíem que el PP i el PSOE es posen d’acord sempre en temes d’Estat, com per exemple, en la reforma exprés de la Constitució per a prioritzar que se li pague el deute als bancs per damunt del pagament a les persones. A València donen un pas més i pacten una ordenança contra la prostitució que, pel que hem pogut llegir en premsa perquè encara no ens l’han feta arribar, serà una norma merament punitiva”.

Compromís considera que les normatives punitives no són la solució per solucionar el tema de la prostitució. “Ja tenim experiències prèvies al respecte, a Barcelona i Madrid ja fa anys que existeixen i no han donat cap resultat. Les més perjudicades seran les dones que exerceixen la prostitució. Tant PP i PSOE, amb esta norma, les faran més vulnerables perquè hauran de negociar el servei sexual en condicions amagades i per tant, la prostituta es vorà més exposada a agressions o per exemple, no tindrà tanta capacitat de negociació per a reclamar l’ús del preservatiu al client, de forma que estarà més exposada a infeccions de transmissió sexual”, ha declarat la regidora de la formació valencianista, ecologista i d’esquerres.

Compromís torna a posar damunt la taula les seues propostes per regular l’ús de l’espai públic sense perjudicar ni a veïns ni a prostitutes. En primer lloc, a través del seu representant Sergi Campillo en la comissió especial que es va crear i que per decisió unilateral del regidora Miquel Domínguez mai no s’ha tornar a convocar, es proposà la creació d’una Mesa per la Convivència al barri. “Com és possible que des dels despatxos dels regidors del PP i PSOE es pose damunt la taula una norma per prohibir la prostitució sense ni tan sols haver comptat amb les persones que l’exerceixen?”, ha afegit Castillo. Des de Compromís també proposàrem que s’iniciara una campanya contra el tràfic de drogues. En tercer lloc, proposàrem un pla de reactivació econòmica del barri que passara per posar a disposició d’emprenedors els baixos d’AUMSA que ara mateix estan tancats, com els de la plaça dels triadors, al costat del nucli de prostitució de carrer més fort. I en quart lloc, un pla de reinserció sociolaboral de dones que vulguen deixar la prostitució. Totes estes propostes van ser rebutjades pel PP.

A no ser que el PP i PSOE vulguen convertir Velluters en un barri policial no hi haurà manera d’acabar amb este problema. I a més, en el supòsit que s’aconseguira, l’única cosa que passaria és que les dones aniran a un altre lloc de la ciutat. Perquè en realitat el que es persegueix no és que no hi haja prostitució, el que es vol amb esta normativa és que les dones prostitutes desapareguen de la vista, expulsar-les a polígons industrials o a zones semiurbanitzades. No es tracta de defensar-les, com es diu hipòcritament. Es tracta d’expulsar-les, simple i planament. Des de Compromís apostem per solucions a mitjà i llarg termini que estiguen acordades amb els veïns del barri, les dones prostitutes i les ONG que treballen amb elles. “No hi ha una altra manera de solucionar una situació que, no ho oblidem, té segles de durada. Amb una ordenança punitiva no se solucionarà res, com ha passat a Barcelona i a Madrid.”, ha declarat per finalitzar Consol Castillo.