Compromís proposa un registre de solars de titularitat municipal per a ser cedits a entitats sense ànim de lucre per a desenvolupar projectes socials

Al darrer any s’ha signat un protocol d’utilització per a horts urbans entre el BBVA i l’Associació de Veïns de Benimaclet. Pilar Soriano ha assenyalat que “aquest model pot ser exportable a moltes zones de la nostra ciutat”

La regidora del Grup Municipal Compromís, Pilar Soriano, defensarà una moció en el ple de divendre a fi que l’Ajuntament de València cree un registre de solars de titularitat municipal amb les característiques adequades per a ser cedits temporalment a entitats cíviques i socials sense ànim de lucre, per a desenvolupar projectes d’interès social de barri. Soriano demanarà també que es cree el mateix registre per als solars de propietat privada, per tal que aquells propietaris de solars que així ho desitgen puguen cedir temporalment l’ús del solar a entitats sense ànim de lucre, per a desenvolupar projectes d’interès social. L’Ajuntament, en aquest cas, segons Compromís, faria d’intermediari i gestor temporal de la cessió del solar de propietat privada, estudiant a més la possibilitat d’incentivar aquesta opció mitjançant avantatges fiscals per als propietaris que opten per la cessió.

La regidora de Compromís ha assenyalat que “a causa de l’actual crisi, moltes iniciatives publiques de serveis en els diferents barris han quedat pendents de desenvolupament. En la mateixa situació es troben molts terrenys de propietat privada que tenien com a finalitat la construcció d’habitatges, com per exemple el PAI de Patraix o Sociòpolis”.

Les entitats cíviques i socials de València també estan patint aquesta crisi: Reducció de les ajudes a la Federació d’Associacions de Veïns de València, eliminació de la partida pressupostària d’ajudes a través de les Juntes Municipals… Aquestes mesures, en paraules de Soriano, fan que l’autofinançament siga pràcticament l’única opció de poder desenvolupar projectes i a més, moltes vegades la manca d’un espai físic, és determinant a l’hora de dur-los endavant.

Al darrer any s’ha signat un protocol d’utilització per a horts urbans entre el BBVA i l’Associació de Veïns de Benimaclet. Des de Compromís “pensem que aquest model pot ser exportable a moltes zones de la nostra ciutat, tal com s’està fent a altres ciutats de l’Estat”.

L’objecte d’acord de la proposta que defensarà Compromís és desenvolupar els usos i activitats d’interès públic, de caràcter provisional, en determinats terrenys buits seleccionats de València, amb la finalitat de regenerar el teixit urbà i augmentar el dinamisme social de l’entorn, mitjançant la cessió temporal de l’ús d’aquests terrenys a entitats públiques o privades sense ànim de lucre de la Ciutat. Aquestes entitats proposarien un ús o activitat d’interès i assumirien totalment una gestió temporal del solar, afavorint la implicació de la societat civil en la definició, instal·lació i gestió d’aquests espais buits per dinamitzar-los i integrar-los al seu barri.

Soriano ha destacat que “per a dur a terme aquest projecte se seleccionaran aquells terrenys municipals i també privats situats dins de la trama consolidada als quals no es preveu construir o dotar-los d’un ús definitiu a curt termini. Amb aquest projecte d’utilització temporal es recuperarien, adequarien i potenciarien aquests indrets alhora que s’evitarien pràctiques incíviques, usos no desitjats i situacions d’exclusió social en aquest buits urbans”.

Arxivat en: Pilar Soriano, Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *