Castillo: “demanem la convocatòria de l’Assemblea de la Junta Central Fallera perquè es puguen expressar els fallers i s’establisquen mecanismes de participació per conéixer de primera ma l’opinió de tots els ciutadans i ciutadanes de València”

La regidora del Grup Municipal Compromís, Consol Castillo, ha criticat durament el president de la Generalitat, Alberto Fabra, per haver decretat el canvi de la celebració del Dia Nacional del País Valencià, per a passar del 9 d’Octubre al dilluns anterior, i també pel fet de no haver consensuat amb l’Ajuntament de València, el món faller i, en definitiva, tots els qui vivim a València el canvi de la celebració de Sant Josep i la cremà de les falles.

Des de Compromís només entenem aquesta maniobra com una cortina de fum que pretèn desviar l’atenció de l’ERE de RTVV, els retalls de Rajoy, els impagaments de la Generalitat i tota la mala imatge que la gestió del PP al capdavant de la Generalitat, l’Ajuntament de València i el govern central està donant al món.

“Estem en una situació límit i el que menys ens podem permetre ara són decisions irresponsables i que busquen la polémica com les de canviar la celebració del 9 d’Octubre, on les valencianes i valencians celebrem el naixement del poble valencià. No m’imagine a Mariano Rajoy canviar el dia de la Hispanitat o el mateix dia de la Constitució. És més, si els canvis són per a l’any 2013 Fabra ho haguera pogut anunciar un altre dia”. En tot cas, exigim una rectificació per part del president de la Generalitat i que estiga, encara que siga per un dia, a l’altura del càrrec que ostenta.

Castillo ha assenyalat que aquest canvi de dates s’ha de tractar en el ple de l’Ajuntament de València, necessàriament, ja que les dues festes impliquen la ciutat de València i, per tant, afecten, milers i milers de ciutadans. “Emplacem a l’alcaldessa de València a oposar-se frontalment al canvi de la celebració del 9 d’Octubre a un altre dia. La baixada de la senyera i la processó cívica és fan per commemorar l’entrada del Rei Jaume I en la ciutat de València i el naixement del poble valencià. Per a Alberto Fabra i el Partit Popular, el seu valencianisme és més comercial que una altra cosa. Cal respectar la identitat de la ciutat i del país”.

Pel que respecta al canvi de la festa de Sant Josep, Castillo ha assenyalat la falta absoluta de respecte amb els qui fan possible la festa, els fallers, i sobretot amb l’Ajuntament de València, ja que no han estat consultats. “Fabra ha decidit per tots i no ho anem a tolerar. Demanem la convocatòria de l’Assemblea de la Junta Central Fallera perquè es puguen expressar els fallers i s’establisquen mecanismes de participació perquè es puga conéixer de primera ma l’opinió de tots els ciutadans i ciutadanes de València, que són els qui disfruten, pateixen i viuen les festes”.