Compromís demana explicacions a Senent per tindre contractats l’Ajuntament crèdits SWAP per valor de 193 milions d’euros

Ribó ha destacat que l’Ajuntament de València pagarà, en 2012, 1.546.181,41 euros per tindre contractats aquest productes financers derivats per fer front a la pujada dels tipus d’interès dels crèdits signats en època de vaques grosses.

El portaveu del Grup Municipal Compromís, Joan Ribó, ha preguntat al regidor d’Hisenda, Silvestre Senent, pels SWAPs que té contractat l’Ajuntament de València en l’actualitat. Ribó ha fet la pregunta durant la Comissió d’Hisenda que ha tingut lloc aquest matí i li ha exigit a Senent que done les explicacions oportunes a la ciutadanía del perquè l’Ajuntament fa ús d’aquests derivats financers, que d’altra banda comencen a ser qüestionats en els tribunals.

Joan Ribó ha assenyalat que l’Ajuntament de València té, segons podem consultar als Pressupostos del 2012, crèdits SWAP contractats per valor de 193.622.054,42 euros, com a  garantia d’assegurança davant la pujada dels tipus d’interés en els crèdits assumits. Dels més 1.072 milions d’euros de deute que té contret l’Ajuntament, els crèdits SWAP només cobreixen un 18% del total. Més enllà d’aquestes xifres, però, des de Compromís trobem inexplicable que l’Ajuntament, per la mala planificació i la política del despilfarro de l’equip de govern del PP, haja de pagar més d’1,5 milions d’euros anuals en interessos dels SWAP.

Per a Ribó, Senent haurà de donar explicacions a aquestes operacions inexplicables que demostren la mala planificació de l’endeutament per part de l’equip de govern i deixen ben palesa que durant temps s’ha estirat més el braç que la màniga i ara que els interessos han pujat, s’han de fer servir instruments financers dubtosos. El portaveu del Compromís ha assenyalat, a més, que l’Ajuntament va contractar aquests derivats financers durant el mes de  maig del 2011, en plena campanya electoral. Estem parlant de 4 crèdits. Dos a càrrec del BBVA per valor, el primer, de 76.811.026.27euors de capital principal i 620.825.12 d’interessos per al 2012. La seua vigència serà fins a 2016. El segon és, segons Ribó, de la mateixa quantitat, però els interessos són de 648.157.04 i té una vigència fins al 2018.

En canvi, els altres dos crèdits SWAPs van a càrrec de Banesto i Bankia, per valor de 20 milions d’euros cadascun i uns interessos de 152.500 euros en el cas de Banesto i una figència fins al 2016 i uns interessos de 124.699.25 en el cas de Bankia i fins al 2018.

Ribó emplaça a Senent a donar les explicacions oportunes i saber si, davant l’augment dels tipus d’interès, pensa fer servir més instruments financers derivats com aquests. “És un símptoma greu que l’Ajuntament de València, pel despilfarro i endeutament incontrolat, un dels mes alts d’Espanya, haja de fer ús de SWAPs sense tindre l’oposició una explicació pertinent de la planificació futura, si hem de recórrer més vegades, o no, i sobretot quan els bancs estan rebent del Banc Central Europeu diners a interessos baixíssims i l’Ajuntament de València, com altres administracions han d’assegurar-se el risc de la pujada d’interessos, en detriment d’altres inversions o ajudes socials”.

Arxivat en: Economia i Ocupació, Joan Ribó

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *