Castillo: “considerem una infracció legal que l’Ajuntament canvie dos dies abans de la celebració de l’espectacle pirotècnic el seu emplaçament, per a fer-lo coincidir en la finalització de la manifestació”

La regidora del Grup Municipal Compromís, Consol Castillo, està estudiant presentar una denuncia davant els jutjats contra el regidor de Festes i Cultura Popular, Francisco Lledó, i la delegada del Govern, Paula Sánchez de León, per haver contravingut les normes de seguretat establertes en els fets ocorreguts el 12 de maig, en la Plaça de l’Ajuntament, durant la celebració de la manifestació del 15M, que van posar en risc, innecessàriament i sols per qüestions estrictaments polítiques i ideològiques atiades per l’alcaldessa Rita Barberà, “la vida de molts manifestants, que exercint el seu dret i amparats en una autorització de la Delegació del Govern, participaven en la manifestació ciutadana del 15M”.

Castillo ha explicat que “el 26 d’abril del 2012, el regidor de Festes, Francisco Lledó, va sol·licitar permís a la Delegació del Govern per a la celebració d’un castell de focs artificials per a la nit del 12 de maig en l’antic llit del riu Túria”. Per la seua banda, “el 8 de maig la plataforma ciutadana 15M va rebre autorització de la Subdelegació del Govern per a celebrar una manifestació el dia 12 de maig, amb finalització en la plaça de l’Ajuntament”.

A partir d’ací, segons la regidora del Compromís, es va produir un seguit d’incompliments legals molt greus, els responsables dels quals “han de respondre penalment”. A saber, el primer incompliment és que el senyor Lledó, el 10 de maig, va canviar la sol·licitud anterior, de data del 26 d’abril, per a fer una mascletada de colors la nit del 12 de maig, en la plaça de l’Ajuntament, en comptes d’un castell de focs artificials en el llit del riu Túria. “Aquest canvi va suposar un clar abús d’autoritat i una desviació de poder, que des de Compromís volem denunciar. De fet, a la intranet de l’Ajuntament encara està penjada l’anunci del castell de focs artificals en el llit del reiu””.

Quant a la Delegació del Govern, segons Compromís, van incórrer en un pressumpte delicte de prevaricació atès que, d’acord amb la normativa vigent (Reial Decret 563/2010, de 7 de maig), “les sol·licitutds d’espectacles públics han de ser sol·licitades en una antel·lació mínima de 30 dies i la seua celebració ha de comptar amb una autorització expresa, dictada per la subdelgació del govern”. Castillo ha fet èmfasi que la sol·licitud primera ja no es va presentar en 30 dies d’antel·lació, però el més sorprenent és que el canvi es fa només a 48 hores abans de l’event, “el que ens confirma que va forçar la maquinària legal per motivacions estrictimanet ideològiques i per aconseguir crsipar l’ambient social”.

D’altra banda, d’acord amb l’article 348 del codi penal, l’activitat xulesca del senyor Lledó, en tot l’afer, li podria comportar, a banda de la multa i pena de presó, una inhabilitació especial per a càrrec públic de sis a dotze anys. I l’activitat irresponsable de la delegada del Govern, en no impedir la mascletada del dia 12 en la plaça de l’Ajuntament quan el 8 de maig havia autoritzat una manifestació que havia d’acabar en la mateix plaça, podria ser tipificada de prevaricació, segons l’article 404 del Codi Penal.

Des de Compromís, “considerem una infracció legal que l’Ajuntament canvie dos dies abans de la celebració de l’espectacle pirotècnic el seu emplaçament, per fer-lo coincidir en la finalització de la manifestació. Ens preguntem el següent: si l’Ajuntament tenia autorització expressa de la Delegació del Govern, perquè va deixar que la manifestació, que tenia autorització, passara pel costat dels focs d’artifici. I si no tenia autorització perquè la Delegació del Govern va consentir que es montara els focs d’artifici. Siga com siga, hi ha una negligència i pressumptes responsabilitats penals que cal averiguar”.

Castillo ha afirmat, a més, que “ens sembla absolutament impresentable que Rita Barberà vulga ara desviar la responsabilitat cap a les persones que van convocar o participar en la manifestació i no assumir la responsabilitat de canviar arbitràriament, amb la voluntat de crispar, el lloc de celebració sense autorització i no garantir la deguda protecció de la zona de focs, sense la dotació policial suficient per a protegir un material tant perillós”.