Ribó: “l’Hort Urbà de Sociópolis és d’una dimensió molt reduïda, menys d’un hectàrea d’Horta, mentre que la resta de terreny agrícola de gran valor s’ha deixat abandonat i en situació de degradació i abandonament”

El portaveu del Grup Municipal Compromís, Joan Ribó, creu que el model triat per l’hort urbà de Sociópolis s’assembla a una mena de parc d’atracció i queda molt lluny de ser l’adequat per recuperar terrenys urbans abandonats. Per això, ha assenyalat que des de Compromís “apostem pel model seguit al barri de Benimaclet, on les associacions veïnals han impulsat el projecte d’hort urbà comunitari en un solar abandonat. Una proposta que es pot i d’exportar a tots els barris de la ciutat, on hi ha desenes i desenes de solars abandonat que es degraden “.

Ribó ha explicat que “no arriba a entendre com no s’ha establert la condició fonamental que els cultius siguen d’agricultura ecològica, com es fa en tots els horts urbans de tot el món, on es privilegie el desenvolupament d’una horticultura ecològica ordenada i no agressiva amb el medi ambient i les persones, on no s’utilitze plaguicides i productes químics, pel que pot tenir d’impacte sobre la salut en les persones que viuen al voltant “.

Sense anar més lluny, a Vitòria, capital verda europea 2012, els horts urbans funcionen des de fa anys, dins un programa més ampli de recuperació d’espais urbans i periurbans degradats. Per això, proposarem que s’aprove un reglament d’horts urbans comunitaris en solars abandonats, començant pels de propietat municipal, amb un règim de cessió temporal de les parcel·les, amb requisits fonamentals que els cultius siguin ecològics i que es privilegie a aquelles persones sense recursos i en situació precàries.