Compromís per València s’ha mostrat hui esperançat davant la reunió que el Consell de Patrimoni celebrarà a  Tarragona el dijous 8 i el divendres 9 de març on es decidiran les candidatures presentades per l’Estat davant la UNESCO per a ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat. A la reunió s’estudiarà la candidatura presentada per l’Espai Cultural de la Festa de les Falles Valencianes. Joan Ribó, portaveu de Compromís, ha expressat “els majors desitjos de Compromís per a que la candidatura siga un èxit” i ha mostrat tot el suport de la coalició per tal de “fer explícit el més ampli suport social a la candidatura de la nostra festa gran“. En este sentit Ribó ha reclamat que la candidatura, que podria ser començar a caminar esta mateixa setmana “siga la més participativa i inclusiva possible per a afavorir que tots els sectors implicats s’hi senten identificats i la senten com a pròpia.” Per això, ha reclamat que l’Ajuntament de València “oferisca mitjans per a dur a terme campanyes de sensibilització i difusió entre el col·lectiu faller i el conjunt de la ciutadania“.

Per la seua banda, Pere Fuset, representant de Compromís al Consell Rector de JCF,  igualment optimista davant les possibilitats d’aprovació de la candidatura, ha reclamat a les institucions implicades “que agilitzen al màxim la declaració de les falles com a Bé d’Interés Cultural immaterial” un pas previ fonamental d’àmbit autonòmic “que ja s’hauria d’haver produït  des de fa molt de temps abans“. Per a Fuset seria important que a l’expedient també és contemplaren elements com ara “el llibret de falla , el paper de la música i la pólvora, la sàtira fallera  i l’ús del valencià“, un aspecte lingüístic que -recorda – “el propi Consell Valencià de Cultura explicita en la tramitació de l’expedient BIC“.

Per a Compromís la possible presentació de la candidatura requereix procurar l’excel·lència i una aposta clara i ferma de les institucions per la salvaguarda i promoció dels elements patrimonials immaterials, però també materials vinculats a la festa. En este sentit, en l’actualitat el Museu Faller, ubicat a l’antiga presó de Montolivet i que acull els ninots d’indult popular està mancat de reconeixement museístic oficial un fet impedeix comptar amb subvencions per a la restauració i conservació dels fons exhibits.

Finalment, per a Joan Ribó, la més que probable proclamació de la candidatura “ha de suposar un punt d’inflexió en la concepció del Museu Faller, que el dignifique i l’introduïsca en la lògica i pedagogia museística més actual”  i ha lamentat que “tot i estar a pocs metres de la Ciutat de les Arts i les Ciències l’Ajuntament amaga al visitant l’ existència d’un espai singular i únic“. En este sentit des de Compromís apuntem la proposta d’incloure el recinte al circuit turístic amb visites que podrien ser completades amb els Casals fallers o els tallers de la Ciutat de l’Artista Faller amb el conseqüent benefici econòmic per a comissions i artistes.

Declaracions de Joan Ribó sobre la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat