L’aleshores president del Instituto NÓOS, Sr. Iñaki Urgandarín, així com el vice-president Sr. Diego Torres, están sent investigats per la justícia, per presuntes responsabilitats penals per l’ús presuntament fraudulent de diners públics.

El portaveu del Grup Municipal Compromís, Joan Ribó, ha preguntat a l’alcaldessa Barberà per les subvencions concecides a l’Instituto NÓOS. La llei General de Subvencions Públiques obliga els beneficiaris d’ajudes a justificar les despeses realitzades i, en cas de no haver disposat de les subvencions, retornar els diners públics. El conveni de 8 de septembre del 2004 signat per CACSA, depenent del Govern de la Generalitat Valenciana, i per l’aleshores Turismo Valencia Convention Bureau (ara denominat Valencia Turismo), depenent del Ajuntament, amb l’ Institut NÓOS, preveia  la celebració de l’event denominat  Valencia-Summit.

El conveni contemplà el pagament anual en concepte de canon de 1,04 millons d’euros (900.000 € més IVA). A banda d’aquesta quantitat, cal sumar factures en concepte de despesa per un total de 307.638€.

L’aleshores president del Instituto NÓOS, Sr. Iñaki Urgandarín, així com el vice-president Sr. Diego Torres, están sent investigats per la justícia, per presuntes responsabilitats penals per l’ús presuntament fraudulent de diners públics. A més, el Sr. Diego Torres ha de comparèixer en qualitat d’imputat davant del jutge que investiga el presumpte desviament de fons durant l’etapa de Jaume Matas, ex-president de les Illes Balears i Ambaixador honorífic de la G.V.

Per tot això, Joan Ribó ha dirigit una bateria de preguntes a l’alcaldessa de València per saber quina ha estat la contraprestació efectiva que ha oferit l’Instituto NÓOS, per a ser mereixedora d’aquesta important subvenció de les arques públiques del Ajuntament de Valencia. També li ha pregunta per l’import exacte amb què Turismo Valencia va subvencionar a l’Associació NÓOS.

Ribó també li demana a l’alcaldessa Barberà que explique quin percentatge del canon ha estat pagat per part de Turismo Valencia, depenent del Ajuntament de València i si pot garantir que no s’han desviat diners públics valencians per a un ús privat d’algun dels membres de l’Associació NÓOS.

Finalment també ha inquirit per saber per quines raons s’ha utilitzat una cláusula de confidencialitat en la firma del conveni i si és habitual emprar la cláusula de confidencialitat en els convenis i contractes que signa l’Ajuntament de València.