Ribó, en acabar la Comissió d’Hisenda, “el fet que el Servei de Deute Públic siga el segon amb més despesa amb 136’8 milions d’€ molt prop del primer, el servei de Seguretat i mobilitat ciutadana amb una cost de 138’1 milions d’€, ho diu tot”

El portaveu del Grup Municipal Compromís, Joan Ribó, ha indicat, en acabar la Comissió d’Hisenda que ha tingut lloc aquest matí, que els pressupostos municipals per a l’any 2012 venen carregats de deutes. “Ho demostra el fet que el Servei de Deute Públic siga el segon amb més despesa amb 136’8 milions d’€ molt prop del primer, el servei de Seguretat i mobilitat ciutadana amb una cost de 138’1 milions d’€”.

“Parlar –segons Ribó– de ‘buena gestión de las cuentas municipales en los últimos años”, com afirma l’alcaldessa en el seu informe, és, senzillament, una presa de pél. El pagament del deute de l’ajuntament se’n duu un 19’1% de tota la despesa de l’ajuntament, molt més que les restriccions exigides a tots els serveis. Algú hauria de donar comptes d’haver-se endeutat en temps de bonança fins a ser un dels ajuntaments més endeutats de tot Espanya. Ara, en època de vaques flaques, hem de pagar aquells malbarataments, events i capritxos”.

El portaveu del Compromís ha assenyalat que “el nivell d’endeutament es troba al límit. Tant al límit que segons unes veus, les de l’Ajuntament, estem encara amb possibilitats de sol·licitar algun préstec però segons altres veus, per exemple la Conselleria d’Hisenda, ja l’hem superat de forma clara. La pregunta de milió és si podrem accedir a un crèdit de 20 milions per a pagar les poques inversions (per cert, mal planificades) que es plantegen per a 2012. Tot dependrà de la interpretació que és done als conceptes del límit del deute. En qualsevol cas, des de Compromís ens sembla impresentable. Endeutar-se en anys de bonança per a tenir-ho que pagar en anys de crisi. Pitjor impossible”.

Segons Ribó, “d’altra banda, crida l’atenció el poc interés de l’Ajuntament en buscar noves formes de captar ingressos: gestions en la UE pràcticament inexistents, total resignació front als retalls dels ingressos procedents de la Generalitat, cap interés per abordar amb Madrid un contracte programa per al transport públic. Retards per a definir la llei de capitalitat de València que haurà d’aportar nous recursos, etc.”.

També destaca la incoherència amb què s’aborden les reduccions en el progrma de despeses. Així, mentre hi ha una disminució general del 10% en tots els programes per pagar el deute, alguns no solament no baixen sinó que augmenten de forma significativa. Destaquem un augment del 9’7% de les retribucions del òrgans de govern i un augment de la delegació amb els mitjans de comunicació del 22’7%.

“un pressupost lastrat pel deute d’anys anteriors, amb molt baixa inversió què, a més, està mal planificada i amb d’espasa de Damocles de no poder demanar préstecs. Ribó ha conclós que, des d’aquest punt de vista, el Compromís votarà en contra de l’aprovació provisional del Pressupost que tindrà lloc en el ple ordinari de novembre”.