Ribó: “reduir la setmana de la mobilitat europea a una cursa de bicicletes i a fer gratuït el bus un dia és banalitzar, frivolitzar, amagar el contingut. El Partit Popular continua tenint addició pel cotxe privat”

El portaveu del Grup Municipal Compromís, Joan Ribó, ha mostrat aquest matí la seua preocupació “per com interpreta l’Ajuntament de València la Setmana de la Mobilitat”. Fins ara s’havia reduït a un dia d’autobús gratuït i una excursió en bicicleta. “Les activitats en centres escolars passen desapercebudes, difuminades entremig del començament de curs”, ha assenyalat Ribó.

Ribó ha explicat que el 9 de setembre vam enviar una carta al regidor Novo demanant-li que ens remetera el pla d’activitats i què es fera públic en la pàgina web. També presentàrem iniciatives encaminades a tancar el centre de la ciutat durant aquesta setmana, un fet que els valencians coneguem molt bé quan arriba la Festa de les Falles, per a dur a terme les activitats que la setmana europea de la mobilitat proposa.

Ribó ha assenyalat que “com passa en moltes altres coses, l’equip de govern del PP s’apunta a un event sense entendre o voler entendre el vertader contingut del mateix. Passa el mateix amb la signatura per l’alcaldessa del pacte de reducció del 20% de les emissions per al 2020. Reduir la setmana de la mobilitat europea a una cursa de bicicletes i a fer gratuït el bus un dia és banalitzar, frivolitzar, amagar el contingut. El Partit Popular continua tenint addició pel cotxe privat. Se’ls nota fins i tot en la seua incapacitat de suprimir els cotxes oficials.

El portaveu del Compromís ha destacat que “en Europa les ciutats estan avançant cap a la peatonalització. No en falses mesures com reduir o dir que es redueix de 50 a 30 Km/h quan ningú ho controla i en molts llocs està quasi sense anunciar.

D’altra banda, “volem que el diumenge dia 18 es tanque el centre a la circulació privada. Cal aprofitar este dia per a conscienciar als valencians què es pot anar al centre sense emprar el vehicle privat, què cal promoure el transport públic, que caminar és saludable i ho recomanen els metges per a prevenir i curar moltes malalties. Proposem que aquesta mesura es realitze una vegada al mes”.

Però tot açò s’ha de planificar. I s’ha de planificar no en un despatx, sinó amb participació ciutadana com està en l’esperit de la setmana de la mobilitat sostenible. Com moure’s per València no és només una qüestió d’uns tècnics. És una qüestió de tots i cal generar els mecanismes per a fomentar la participació. “Alguna vegada el Sr. Novo s’ha plantejat què en Europa el trasllat als centres de treball és un aspecte bàsic dels plans de mobilitat? Alguna vegada ha parlat d’açò amb el sindicats?”, s’ha preguntat Ribó.