Ribó: “Pensem que els diputats valencians haurien de pensar amb els seus Ajuntaments i amb els problemes que van a ocasionar amb aquesta mesura. Al Sr. Gonzalez Pons i al Sr. Calabuig els hi ho hem de dir clarament”.

El portaveu del Grup Municipal Compromís, Joan Ribó, ha valorat aquest matí la reforma constitucional que el PP i el PSOE han aprovat al Congrés dels Diputats. “Se n’ha parlat molt de la reforma i com aquesta afectarà l’àmbit estatal i de les Comunitats Autònomes, però se n’ha parlat molt poc dels Ajuntaments”.

De fet, segons Ribó, la reforma és molt més rígida en l’escala municipal que en altres nivells. “L’article 135 de la Constitució mana que els ajuntaments rebran recursos de l’estat i també de les CCAA cosa que al País Valencià no es compleix. No hauríem de començar complint el que hi ha?”

Els ajuntaments acabaren en 2010 amb un deute de prop de 29.000 milions d’€, aproximadament un 3% del PIB segons el Ministeri d’Economia. Sembla prou difícil que reduir el deute amb les regles actuals, sense haver de reduir de forma dràstica els serveis que presten.

“Pensem que els diputats valencians haurien de pensar amb els seus Ajuntaments i amb els problemes que van a ocasionar amb aquesta mesura. Al Sr. Gonzalez Pons i al Sr. Calabuig els hi ho hem de dir clarament: Aquesta reforma perjudica els ajuntaments d’una forma clara, directa i preocupant. Perjudica tots els ajuntaments i, per tant, els ajuntaments valencians que no tenen recursos de la Generalitat.

En Compromís no estem d’acord amb aquesta reforma constitucional perquè:

1. No ajuda a eixir de la recessió. La regla clàssica del dèficit zero va provocar la Gran Depressió Cal recordar a Keynes i no fer exactament el contrari: En determinades situacions en lloc d’estalviar, l’Estat ha d’incrementar la despesa per impulsar l’ocupació i els ingressos de les administracions.

Amb aquesta reforma perdem una altra manera d’eixir de situacions de crisi econòmica. Ja en perdérem una: La possibilitat de devaluar la moneda en entrar en la moneda única. Perdre ara constitucionalment la capacitat d’endeutar-se significa perdre la possibilitat d’utilitzar el dèficit com inversió de futur.

La conseqüència la deia Keynes: El sacrifici serà una obligació. Per a retallar cal reduir pensions i sous de funcionaris i retallar despesa sanitària.

2.  Provocarà un retall brutal de l’estat de benestar. Com diuen els experts, la proposta limitarà inútilment l’acció del Govern. Serà com conduir un cotxe per una carretera plena de corbes sense possibilitat de moure el volant. Els neoliberals han guanyat. Cap país del món, tret dels que tenen grans recursos naturals, no han tingut futur si no s’han endeutat.

3.  La reforma és més papista que el Papa. Copiar Alemanya sense tenir la seua economia és començar la casa per la teulada. El pla de Zapatero s’inspira en Alemanya, qui va reformar en 2009 els articles 109 i 115 de la seua Constitució per a incloure un màxim del 0,35% del PIB anual de dèficit. El que no diu Zapatero és que la modificació alemanya inclou excepcions: “moments d’expansió econòmica i recessió”, casos de “catàstrofes naturals” i “situacions extraordinàries d’emergència que escapen del control estatal”.

4. S’ha fet d’una manera molt poc democràtica. En agost, sense cap participació i trencant el consens constitucional.

Segons Ribó, per tots estos motius, des de Compromís demanem un referèndum que permeta a tota la ciutadania participar i votar una decisió tant important com l’aprovada hui.