Castillo ha exigit la incorporació d’unitats de policia local en bicicleta, per a facilitar el trànsit dels centenars de ciclistes que fan la marxa de Massa Crítica, la qual no sol durar més d’una hora.
La regidora del Grup Municipal Compromís a l’Ajuntament de València, Consol Castillo, li ha fet arribar este matí una carta al regidor delegat de Policia Local, Miquel Domínguez, a fi de compartir una reflexió sobre el cada vegada major ús de la bicicleta, com a mitjà de transport habitual, en la ciutat de València.
Consol Castillo li ha explicat a Miquel Domínguez que “en primer lloc seria molt important que el govern municipal mostrara la seua complicitat amb els nombrosos ciclistes que mensualment es sumen a la marxa festiva de Massa Crítica, la qual reuneix persones de totes les edats i condicions socials, que han fet una aposta seriosa i decidida per una altra mobilitat diferent a la del cotxe”.
Al parer de la regidora del Compromís, “una bona manera de mostrar esta complicitat seria col·laborant, en el bon desenvolupament de la marxa, amb la incorporació d’unitats de policia local en bicicleta, per a facilitar el trànsit pels carrers dels centenars de ciclistes que fan la marxa de Massa Crítica, la qual no sol durar més d’una hora. Això contribuiria a facilitar el bon transcurs de la marxa i, d’altra banda, redundaria encara més en la positiva percepció de la ciutadania cap al cos de Policia Local”.
Amb esta carta, Compromís també ha volgut posar de relleu que en l’últim any i mig hi ha hagut 4 incidents mortals de ciclistes, a causa de col·lisions de vehicles de motor, l’últim el passat dilluns 27 de juny, ara fa quatre dies. “Estem molt preocupats per la pèrdua de vides humanes, més encara quan els morts eren ciclistes que com és perfectament comprensible, són més vulnerables i s’emporten la pitjor part. Segons tots els experts, l’excessiva velocitat és la causa principal de mortalitat viària, ja que a major velocitat s’incrementa de manera notable el risc d’accidents mortals”, ha assenyalat Castillo.
“Tenim la sensació –ha continuat Castillo en la seua carta a Miquel Domínguez– que la velocitat dels automòbils que circulen als nostres carrers no s’ajusta al límit de circulació fixat en les ordenances. El límit de 50 km/h es supera amb massa facilitat i, en conseqüència, això fa créixer la preocupació entre els vianants i els ciclistes. Si no ens posem mans a l’obra, correm el risc que seguisca creixent entre els usuaris de la bici la sensació d’inseguretat, que els col·lectius ciclistes han posat de manifest en multituds d’ocasió. Això, a més, a banda de generar la pèrdua perfectament evitables de vides humanes, provoca una sèrie de problemes col”laterals, com ara l’ús de la vorera per part dels ciclistes que no volen arriscar a utilitzar la calçada, en aquelles avingudes desproveïdes de via ciclistes”.