El candidat a l’alcaldia, Joan Ribó, diu que l’èxit de les Trobades “demostra l’interés creixent en la ciutat per la llengua”

Compromís per València ha llançat aquest matí algunes de les seues propostes en matèria de normalització lingüística, entre les quals figura el desplegament i compliment del reglament municipal d’ús del valencià o la posada en marxa d’una oficina de promoció de la nostra llengua. El candidat a l’alcaldia de la coalició, Joan Ribó, ha fet coincidir la difusió dels seus compromisos programàtics en aquesta matèria a l’èxit de les Trobades d’Escoles en Valencià en el Cap i Casal.

“Compromís vol felicitar a Escola Valenciana per l’èxit de les trobades i en concret de la trobada d’ahir en Borbotó que reuní a molts milers de persones evidenciant el creixent interès de la nostra ciutat per normalitzar l’ús i l’ensenyament en valencià, prou endarrerit respecte a moltes altres ciutats i comarques valencianes per la manca d’interès, quan no oberta obstrucció a la nostra llengua”, explicà el candidat abans de desgranar algunes de les propostes concretes per normalitzar i fomentar l’ús de la nostra llengua.

– Immediat desplegament i compliment del Reglament Municipal d’ús del Valencià, per a fer del valencià la llengua preferent de l’administració local i a propiciar la seua normalització dins de l’Ajuntament. El valencià ha de ser la llengua parlada majoritàriament a l’hemicicle de l’Ajuntament, en la que es facen les declaracions públiques dels responsables municipals. La televisió municipal de la ciutat ha d’emetre la seua programació en valencià.

– Posada en marxa de l’Oficina d’Ús i Promoció del Valencià, que inicie la tasca de normalització mitjançant cursos de valencià específics per als diferents sectors de la població (immigrants, gent gran, joves, aturats…) i per als diversos sectors professionals (valencià per a botiguers, per a policies locals, per a personal de jardineria, per a taxistes, etcètera) incorporant  els cursos de valencià normatiu als programes de la Universitat Popular.

– Col·laboració amb entitats culturals i veïnals per a la promoció del valencià, especialment les Associacions de Veïns i les Falles, amb subvencions per realitzar cursos de llengua, oferiment de materials, serveis d’assessorament i traducció.  Crear premis a la promoció del valencià en els diferents àmbits: falles, comerç, associacions, creació literària, joventut, etcètera

– Col·laborar amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i incorporació de València a l’Institut Ramon Llull per participar en programes de promoció, normalització i normativització del valencià dins i fora de la nostra ciutat.

“La nostra ciutat no pot continuar oblidant una part essencial de la seua personalitat com a poble. València ha de ser el cap i casal de tot el País. Però per a ser-ho ha d’apostar per a ser d’una forma decidida la capital lingüísitca i cultural de tots els valencians”, conclogué.