El candidat a l’alcaldia de València, Joan Ribó, diu que no està justificada l’amenaça d’un accident perquè es pot produir energia elèctrica suficient

El candidat a l’alcaldia de València per Compromís, Joan Ribó, ha demanat aquest matí que València siga declarada ciutat antinuclear i que, paral·lelament, es demane el tancament de la central nuclear de Cofrents, en territori valencià.  “L’accident en la central nuclear de Fukushima ha posat en evidència una vegada més els problemes sense solució de l’energia nuclear, que no és possible la seguretat absoluta i que no té cap justificació estar sota l’espasa de Damocles d’un accident nuclear quan hi ha altres possibilitats de produir corrent elèctric. De fet, ahir coneguérem que l’energia eòlica ha avançat en producció elèctrica a l’energia nuclear en el mes de març en Espanya”.

Sobre els possibles perills de la central valenciana, Ribó argumentà que el reactor nuclear de Cofrents “té moltes característiques semblants als reactors accidentats de Fukushima. Cofrents està damunt d’una falla geològica i en l’entorn de la central es poden produir inundacions, per exemple a causa del riu Cabriol, que té un pantà en Contreras que no pot omplir-se per la seua inestabilitat. Grans pluges en aquella zona podrien provocar la catàstrofe”

A més a més, “València i l’Horta bevem en un 75% aigua procedent del riu Xúquer. Precisament el mateix  que s’usa per a refrigerar la Central Nuclear. Un accident en Cofrents podria suposar una contaminació radioactiva en l’aigua del Xúquer com està passant en Fukushima. Ens deixaria sense aigua potable. València, d’una altra banda, està a una distància de Cofrents que la fa sensible a qualsevol emissió de gasos radioactius en cas d’accident”.

“Els valencians no tenim per què estar sotmesos a estos riscos. Per açò demanem la declaració de municipi antinuclear i el tancament de la Central Nuclear. Volem recordar que les bases de Cofrents de residus radioactius estan pràcticament colmatades

“Demanem ser municipi antinuclear per què es possible viure sense nuclears. Tenim potència elèctrica instal·lada per a no patir cap problema de subministrament. Demanem ser municipi antinuclear per què volem avançar en energies renovables que no ofereixen cap perill , generen molts més llocs de treball i redueixen la nostra dependència energètica amb l’exterior com passa amb les nuclears”.

“Demanem tancar Cofrents per seguretat de la nostra agricultura i la nostra alimentació. Un accident en Cofrents suposaria la ruïna dels llauradors que no podrien vendre els seus productes. Hi ha masses raons per no atendre el sentit comú i acabar amb el discurs que l’energia nuclear és imprescindible, perquè no ho és”, digué en acabant.