Joan Ribó i Consol Castillo han visitat els serveis socials de Sant Joan de Déu a València: l’alberg, el centre soci-ocupacional i d’orientació laboral Tàndem i una dels deu habitatges d’inclusió social amb els quals atén diàriament i de forma integral a un centenar de persones sense sostre. Des de fa 25 anys Sant Joan de Déu té un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de València per a l’atenció integral de persones sense llar, que l’actual equip de govern va renovar a l’octubre del passat any incloent una sèrie de millores orientades a afavorir i garantir que les persones pertanyents a este col·lectiu tinguen l’ajuda necessària per a poder restablir el seu projecte de vida.
Ribó ha recordat que el dels servicis l’atenció social a les persones més desfavorides era “un aspecte molt important de la nostra gestió, i que per açò es va augmentar el pressupost en 2016 en un 50% i s’ha tornat a augmentar enguany. Perquè fa falta, perquè en la ciutat de València hi ha persones que estan dormint en el carrer i que travessen per una situació social molt greu, amb un alt nivell de precarietat i marginació que aconsegueix a quasi un de cada tres ciutadans”.
L’alcalde ha qualificat de “molt bo” el treball que es realitza des dels serveis socials de Sant Joan de Déu, “i és un exemple de col·laboració entre el municipi i institucions privades que nosaltres volem recolzar quan vagen en la mateixa adreça i sentit que defensem, en el qual els serveis socials inclouen una aposta integral per les persones per a traure-les de l’exclusió. No apostem per serveis socials basats en la caritat, i ho diem amb molta claredat, sinó perquè les ciutadanes i ciutadans tenen uns drets socials quan estan en una situació difícil i puguem ajudar-los a eixir d’ella”.
També Consol Castillo ha ressaltat el bon funcionament del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i els servicis socials de Sant Joan de Déu. “Compartim el disseny d’intervenció social que ells estan portant a terme, perquè aborden tot l’espectre de problemes de les persones que viuen en el carrer. El primer recurs és l’alberg; després passen a una fase de formació soci laboral que acaba en projectes d’autonomia en els pisos dels quals disposa la fundació”.
En l’alberg del carrer Luz Casanova, amb capacitat per a 50 persones, Joan Ribó i Consol Castillo han rebut de la directora, Isabel Tortajada, una àmplia informació sobre el funcionament dels servicis socials de Sant Joan de Déu (SJD), abans de visitar el centre ocupacional i d’orientació soci laboral on entre altres activitats es desenvolupen programes terapèutics relacionats amb el consum d’alcohol i les ludopaties i on funciona un taller de bicicletes.
Cuidar, sensibilitzar, afrontar ,implicar, atendre, cooperar, empoderar, acollir, superar, actuar, promoure, respectar, compartir , ajudar i transformar són les premisses que marquen la tasca dels serveis socials de SJD, que a València compta amb 23 treballadors i 64 voluntaris, la labor dels quals han reconegut i agraït tant Joan Ribó com Consol Castillo.
L’alcalde i la regidora de Benestar Social han recorregut les instal·lacions i han xarrat tant amb els treballadors i voluntaris com amb les persones ateses en l’alberg. També han sigut informats d’altres iniciatives complementàries desenvolupades pels serveis socials de Sant Joan de Déu, com la campanya de sensibilització “Fets que realment importen” o “Escola amiga”, dedicada a sensibilitzar en els centres educatius sobre l’existència i situació d’un col·lectiu tan desfavorit i vulnerable com el de les persones sense llar.