Com a resultat de dos compromisos, l’un inscribint-se en el  registre de l’empremta de carboni del Ministeri de Medi Ambient i l’altre en ser pionera a implantar la normativa internacional ISO 50001 per reduir encara més els consums energètics; l’Empresa Municipal de Transport (EMT) de València ha dissenyat un protocol d’actuació integral, gràcies al qual cada any emetrà 600 tones menys de CO2 a l’atmosfera, tot i que l’objectiu, a mitjà termini, és reduir un 30 % les emissions contaminants en 2030.

Així, l’EMT València s’ha convertit en la primera empresa de transport públic col•lectiu inscrita en el registre de l’empremta de carboni, amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle tant en la flota d’autobusos, com en les cotxeres i oficines.

La flota d’autobusos és la que més consum genera, el 97 % del total, i és en este punt on se centren les principals actuacions durant els pròxims mesos, com ara la renovació dels autobusos més antics per uns altres més ecològics, tot i que, a finals d’any està previst que s’incorporen 35 autobusos híbrids.

En total, la companyia comptarà en la seua flota amb 42 autobusos híbrids donat que són vehicles propulsats alternativament per motors elèctrics i dièsel, consumixen un 28 % menys de combustible i reduïxen en la mateixa proporció les emissions de CO2. També disminuïxen altres contaminants com el monòxid de carboni, els òxids de nitrogen, els hidrocarburs i les partícules en suspensió.

A mitjà termini, l’aposta de l’EMT són els autobusos elèctrics, dos dels quals es posaran en funcionament este any sense emetre gasos contaminants a l’atmosfera, i també contempla implantar, a partir d’ara, olis lubrificants d’última tecnologia i baixa viscositat, que reduïxen un 6 % el consum de combustible.

A més a més, EMT València preveu establir un sistema de gestió energètica intel•ligent que reduirà un 5 % el consum gràcies a la sensorització i els nous paràmetres de conducció eficient i manteniment preventiu.

Els conductors i conductores han iniciat ja cursos de formació per a adquirir hàbits de conducció que reduïsquen notablement els consums energètics i, a nivell general, la companyia també ha previst la renovació integral d’equipament en les instal•lacions fixes com  il•luminació, compressors, climatització, etc.