La regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha creat, en coordinació amb les regidories de Seguretat Ciutadana, Cooperació al Desenvolupament i Migrants, Servicis Socials i Educació, un grup local de prevenció de la radicalització violenta en la ciutat de València per fer front a qualsevol generador de violència a nivell local de manera eficaç.
La idea fonamental del projecte, que es duu a terme en col•laboració amb diversos organismes oficials espanyols, és garantir la pluralitat ideològica, política i l’exercici dels drets i llibertats de tota la població com la millor forma de prevenció de situacions d’intolerància o discriminació.
Segons Isabel Lozano, regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, “es tracta de garantir una societat plural, cohesionada i amb una bona convivència”, de manera que les comunitats i col•lectius sensibles tinguen opció d’expressar les seues necessitats i queixes, així com l’exercici dels seus drets, a través de la participació social, la qual fomentaran les administracions.
La regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives vol fomentar el paper d’espais com ara els centres de servicis socials municipals, les escoles i col•legis de la ciutat, així com la tasca de la Policia Local de València, entre d’altres, per treballar aspectes de prevenció i detecció de possibles casos de violència.
La creació del grup de treball és el primer pas d’este projecte, que en els pròxims mesos durà a terme la formació específica per a determinats treballadors de l’administració i d’entitats socials, la creació d’un protocol d’actuació adaptat a la realitat i les necessitats de València i, finalment, l’elaboració d’un Pla Estratègic Municipal.
Lozano va expressar que València elaborarà un informe anual de delictes d’odi i que treballarà per crear un Observatori per la Igualtat, Diversitat i Convivència amb l’objectiu final d’ eradicar l’exclusió social. En concret, es tracta d’una iniciativa en la qual participen 13 ciutats d’Espanya amb les que l’Ajuntament pretén compartir informació i experiències.