“L’Ajuntament ha abonat més de 2.500 factures, amb un import de 315.000 euros, perquè no es talle el subministrament de llum, aigua i gas natural a les llars de la ciutat”. Així ho ha dit Joan Ribó. D’esta manera, la primera autoritat municipal s’ha fet ressò de la tasca que està fent l’Ajuntament des de l’any passat, per pal·liar un problema social “que hauria d’abordar-se des d’una perspectiva estatal perquè les empreses subministradores d’estos servicis bàsics contribuïsquen amb el seus beneficis”.
L’alcalde ha fet estes declaracions abans de començar el ple, davant les preguntes dels periodistes, i ha instat a la responsabilitat social de les grans empreses que haurien de contribuir al pagament d’estes despeses de les famílies més desafavorides.
Esta línia impulsada per Joan Ribó ha comportat que l’import total de les ajudes de subministrament d’energia gastats per l’Ajuntament a dia de hui haja sigut de 315.083 euros. D’esta xifra, l’import en factures de l’aigua del que s’ha fet càrrec l’Ajuntament ha ascendit als 117.540 euros. Altres 29.676 euros per abonar factures de gas, 11.096 euros en pagaments de gas i llum, i uns altres 156.769 euros per a factures únicament de llum. D’esta manera, com ha recordat l’alcalde, l’Ajuntament impedeix que a cap família se li talle el subministrament de servicis bàsics per impossibilitats econòmiques.
Ribó ha recordat que l’Ajuntament a final de l’any 2015 va arribar a un acord amb Aigües de València i Iberdrola, en matèria d’aigua, i de llum i gas, respectivament. Per eixe acord estes empreses en van comprometre per no tallar els subministrament d’estos servicis bàsics a les llars de les ciutat fent-se càrrec l’Ajuntament de les despeses. A esta acció, a més, cal sumar els altres tipus d’ajudes d’emergència social i de les ajudes per al desenvolupament personal de persones de la tercera edat per a les que, fins el moment, l’Ajuntament ha dedicat recursos que ascendixen a un total de 3.507.176,58 euros.
Per altra banda, i encara a preguntes dels periodistes, Joan Ribó ha parlat del treball que realitza l’Ajuntament de València perquè els edificis de les diferents esglésies abonen l’Impost de Béns Immobles (IBI) “perquè sembla normal i raonable que quan l’esmentat immoble siga seu d’un negoci, el propietari abone l’IBI com qualsevol”. L’alcalde ha recordat que els immobles pertanyents a entitats religioses no paguen l’IBI; això, segons ha dit, “és lícit quan es tracta de temples dedicats al culte religiós, però hauria de rectificar-se quan en eixe immoble es realitza una activitat lucrativa”. Per a Joan Ribó, hi ha un greuge comparatiu amb aquelles empreses que sí paguen l’IBI pels immobles on realitzen les seues activitats: “no té sentit, per posar un exemple, que un garatge privat pague l’IBI, mentre que un garatge pertanyent a una església puga eximir-se’n, si al final els dos obtenen un rèdit econòmic”.