El Ple de València de febrer de 2014 va aprovar per unanimitat la indagació, localització, exhumació i identificació de Teófilo Alcorisa i ara Pilar Soriano, regidora de Cementeris, ha posat en marxa els procediments administratius per començar amb el conjunt de totes estes tasques. El consistori compleix així l’article 12 de la Llei de la Memòria Històrica que obliga a les administracions públiques a assegurar la col·laboració institucional per a una adequada intervenció en les exhumacions.
L’inici dels treballs es va aprovar en la Junta de Govern Local de la passada setmana i s’impulsarà en col·laboració amb l’Institut de Medicina Legal de València i amb l’autorització de la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria de Cultura.
Soriano ha destacat que es tracta “d’atendre la humanitària pretensió d’una sepultura digna del pare dels familiars d’Alcorisa, perquè les seues restes puguen descansar en el Cementeri de Burjassot on reposen les restes de la seua dona. A més, també es dóna solució puntual al buit legal que provoca no tindre una llei valenciana de la Memòria Històrica, com sí la tenen altres comunitats”.
El procés comporta certes dificultats i no es pot assegurar l’obtenció de les restes completes d’Alcorisa degut als 68 anys que fa des del seu enterrament en la fossa comú i els successius soterraments posteriors en les mateixes coordenades. No obstant l’Ajuntament veu com un repte arqueològic i un deure moral fer front a l’exhumació.
Alcorisa va ser detingut el 1947 als 51 anys a Santa Cruz de Moya (Conca), on vivia amb la seua dona i els seus fills. L’endemà el van traslladar a la caserna d’Arrancapins a València, lloc on va morir després d’una setmana de tortures i pallisses. La família va tardar 20 anys a saber que el seu pare es trobava en una fossa comuna.