Compromís presentarà tota una bateria de preguntes per saber quines entitats i empreses van sol·licitar la col·locació dels expositors a ExpoJove 2013 i quins criteris se seguiren a l’hora de seleccionar les escollides finalment. A més a més, també volem saber si l’Ajuntament va convidar a alguna entitat o empresa a participar i quins són els criteris que s’han seguit a l’hora de fer estes invitacions. En paraules de Pilar Soriano, regidora de Compromís, “és molt cridanera la participació d’empreses que tenen poc a veure amb la infància i la joventut, des d’asseguradores a empreses elèctriques. Hem trobat a faltar entitats socials amb molt de pes en el món ecologista o de defensa de drets humans, per posar un exemple, per no parlar de les entitats juvenils com el Consell de la Joventut de València o de la Comunitat Valenciana, que haurien de tindre un pes predominant i que ni tan sols tenen presència a ExpoJove o d’institucions com l’IVAJ, específicament dedicada als i les nostres joves”.
Per una altra banda, des de la nostra coalició també volem posar llum en el tema de les entrades. “Quantes entrades s’ha venut? Quantes entrades s’han lliurat com a invitació? A quines persones, entitats, institucions o empreses se’ls ha regalat l’entrada? Amb quin criteri? Són moltes preguntes per intentar aclarir el que és una pràctica prou obscurantista per part del PP a l’Ajuntament de València”, ha declarat la regidora de la coalició d’esquerres, valencianista i ecologista.
A més a més, volem que el govern municipal conteste quins espectacles han estat programats en valencià, perquè aparentment han estat ben pocs. A més, també volem que el govern del Partit Popular conteste quins han estat els criteris de selecció d’eixos espectacles i per quin procediment s’han contractat.
Per últim, des de Compromís també reclamem al govern municipal una reflexió en profunditat sobre el model d’ExpoJove per a futures edicions, un model que passe per la transparència en la selecció d’expositors, entitats i empreses col·laboradores, que aposte pel pacifisme i no per la mostra d’armament pesat de l’exèrcit, com s’ha fet fins ara, per un model que aposte per la nostra cultura i la nostra llengua, pràcticament desapareguda del certamen (fins i tot la pàgina web només pot ser consultada en castellà en la major part dels continguts), un model on es conviden a les associacions juvenils, a les associacions de defensa dels drets humans, de persones migrants, de defensa del medi ambient…
“En definitiva, un model més pensat en la part educativa i festiva per als nostres joves i xiquets. Un model pensat en les seues necessitats i no en les necessitats de les empreses que poden pagar-se l’expositor”, ha declarat per finalitzar Pilar Soriano.